Maslina - Featured Category
Maslina - Odabir urednika Category
Maslina - Nautika Category
konopci oko svijeta
Veljko Barbieri donosi vam priču o podrijetlu špageta i četiri neodoljiva recepta za umake kojima ćete preliti najpopularniju tjesteninu
Kužina
Pripovijest o špagetima, toj danas najrasprostranjenijoj i najpopularnijoj tjestenini, talijanskom gastronomskom zaštitnom znaku koji je osvojio čitav svijet, puna je proturječja i raznorodnih tumačenja.
Po netočnoj legendi špagete je u Europu iz Kine donio veliki putnik i istraživač Korčulanin Marko Polo. I doista u Kini postoji tjestenina nalik špagetima, samo mnogo tanja i pripremana na sasvim drukčiji način, a špageti koji su kao tanki konopci opasali naš gastronomski planet, ne spominju se u gastronomskim knjigama sve do 1839., kada ih u svojoj kuharici „Teorijska i praktična kuhinja“ prvi spominje Ippolito Cavalcanti, legendarni meštar građanske talijanske kuhinje.
No, što je još važnije, Cavalcanti spominje i razne umake za špagete, posebno umak od rajčica sa sječenim crnim maslinama, također poslije ponekad pogrešno nazvan alla milaneze, premda je ...
samoniklo blago
Motar je zvijezda priobalne gastronomije, ali i moćno ‘oružje‘ za detoksikaciju: donosimo tri recepta za kiseljenje ove uistinu posebne delicije
Kužina
Prema novijim znanstvenim podacima danas se u različite svrhe, u tradicionalnoj medicini, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, koristi preko 20.000 različitih biljnih vrsta.
Dok se pojedine ljekovite biljke uzgajaju na velikim nasadima za komercijalnu proizvodnju ili su pak svoje skromno mjesto našle u vrtovima i okućnicama, neke od njih rastu samoniklo, te ih unatoč njihovoj skrivenoj vrijednosti često smatramo samo korovom.
Jedna od takvih biljaka je zasigurno petrovac, koji je možda poznatiji i pod nazivima motar, matar, šćulac, tušć, obalac, trava sv. Petra, motrika, morski koper, morski koromač,...
Zaista, biljka koju su kao deliciju jeli bogovi u grčkoj mitologiji zasigurno se ne bi trebala smatrati korovom. Petrovac koji je rastao u pukotinama stijena na jadranskoj obali su, kako je opisao grčki povjesničar Teopomp, jeli Posejdon i njegova zabranjena ...
GASTRO BRENDIRANJE
Otključavanje okusa Brača: novinari iz šest zemalja tri dana istraživali konobe i restorane najmaslinarskijeg otoka
Kužina
Brač je stina, a stina je veselje – to mi je jedna od najdražih definicija otoka Brača. Ovaj otok je stvarno stina – kamen, a najbolji brački kamen ima ime – zove se veselje... I sve vam je tu od kamena i esencija iz kamena. I sve bračko veselje izlazi iz njega, sve bračke delicije, okusi, mirisi, masline, smokve, ljekovito bilje, ovce, čuveni brački sir...
Da nije kamena, ne bi Brač mirisao tako. I imao što ima: oko milijun maslina, čuvenu bračku janjetinu, čuveni brački sir, smokve, ribu iz čistog mora, mirisne trave...
Bračko maslinovo ulje nedavno je dobilo oznaku izvornosti, zaštićen je i brački varenik, i... O Braču mi koji smo mu bliže znamo dosta, a o njegovim posebnostima početkom ljeta doznali su i brojni drugi.
U organizaciji Turističke zajednice Supetra i njezina predsjednika Ivana Cvitanića, i Kluba Gastronaut na čelu s Karin Mimicom, koji ...
Maslina - Ribolov Category
GASTRO PRIČE
Recepti Veljka Barbierija: Šalša od pomidora na maslinovu ulju nastala je u renesansi, ona je sveta osnova dalmatinske i sredozemne kuhinje
Kužina
Jedan je francuski slikar, Jehan Georges Vibert, naslikao svoje najpoznatije platno, čudna imena "Vrhunski umak", koje ga je proslavilo, dok su ostale njegove slike pale u zaborav. No, ponekad je kažu dovoljno i jedno pravo djelo.
Takav je slučaj i s "Vrhunskim umakom" na kojem je slikar prikazao kako pred raskošnim klasicističkim ognjištem punašni biskup, koji je preko purpurnog habita navukao kuharsku pregaču, zajedno sa svojim elegantnim kuharom kuša neku šalšu iz bakrene posude.
Ovo malo, ali slavno ulje na platnu, koje odiše kulinarskim oduševljenjem i užitkom, na ironičan način prikazuje visokog prelata kojemu je od svih užitaka preostalo samo uživanje u hrani i čiju pripremu, budući da ga je Vibert namjerno opasao pregačom, sam kuha na očiti užas svoga kuhara koji se ocrtava na slici.
Ovo je platno jedinstven primjer kako likovno prikazivanje ili ...
05. srpanj 2024 16:32