StoryEditorOCM

voda, šećer...Naizgled običan list smokve krije veliki potencijal u gastronomiji. Recept je vrlo jednostavan

Piše Neda Batinić/Dobra hrana
1. kolovoza 2022. - 11:40

Naizgled običan list smokve krije veliki potencijal u gastronomiji. Recept kako napraviti sirup od lista smokve u Dobroj hrani donosi Vedran Gulin.

image
Marko Miščević/Cropix

SASTOJCI:

1 l vode

1 kg šećera

svježe ubrani listovi smokve

image
Marko Miščević/Cropix

PRIPREMA:

Naberite svježe listove smokve i dobro ih operite. Zagrijte litru vode i u njoj otopite kilogram šećera - voda i šećer uvijek idu u omjeru 1:1. Maknite lonac s otopljenim šećerom s vatre i desetak opranih listova smokve potopite u slatki sirup. Voda ne smije biti toplija od 80ºC.

Pustite da se voda ohladi i infuzira okusom. Jednom ohlađen sirup pretočite u bocu i držite u hladnjaku do mjesec dana.

Sirup se može koristiti za razrjeđivanje u omjeru 1:9 u vodi s ledom i malo limuna ili limete za osvježavajući sok, možete ga dodati u ljetni koktel ili preliti preko palačinki, sladoleda od vanilije ili panna cotte.

image
Marko Miščević/Cropix
06. studeni 2024 01:50