Moćni i slavni kralj Minos koji je stolovao u svojoj raskošnoj palači u Knososu na Kreti bio je samo napola Grk budući da mu je majka bila fenička krasotica Europa, kći sidonskog kralja Agenora, a otac sam Zeus koji se toliko zaljubio u princezu da ju je prerušen u zlatnog bika odnio preko mora na ovaj slavni egejski otok i tamo obljubio.
Zahvaljujući svome svemoćnome ocu, on je doista u naravi bio Grk, štoviše, najmoćniji Grk svoga doba i po njegovim savjetima donio je mnoštvo značajnih zakona koji su bili uzor drugim grčkim gradovima kako da uobliče svoje statute.
Poznate su slavne pojedinosti iz života kralja Minosa, sve njegove pustolovine od nenadanog sukoba s Atenom, rođenja njegova posinka strašnog Minotaura i nevolja sa slavnim izumiteljem Ikarom, koji je sagradio njegovu palaču i glasoviti labirint, te još mnogo, mnogo drugih zgoda koje opisuju grčki mitovi.
Pa ipak, iako je doista naslijedio snažan stas i značaj, te grčku narav svoga oca Zeusa, Minos je u duši ipak ostao Feničanin. Vodeći se primjerom kraljevstva svog djeda Agenora, razvio je najveću pomorsku silu u ondašnjem svijetu i kroz osvajanja i prekomorsku trgovinu svojoj je zavičajnoj Kreti uskoro priskrbio neprocjenjivo bogatstvo i učinio je najmoćnijom zemljom na Sredozemlju.
Ratovali su Krećani i osvajali pomorske zemlje po Sredozemlju, a onda trgovali plijenom, mijenjali grimiz za zlato, vino, masline i ulje za drago kamenje i srebro. Od silnog bogatstva podigla se Minosova Kreta, njezini gradovi bili su najljepši na svijetu, a kraljeva palača nedostižni uzor koji se još i danas može vidjeti u Knososu.
Ipak, sva ta velika djela zasjenila su jedno važno proročanstvo, izravno vezano uz kraljev život, a koje mu je na samrti prepričala njegova majka Europa.
Naime, njoj se, dok je rađala, ukazala Velika Majka bogova i uputila je da ako njezin sin želi postati besmrtan, mora od tog trenutaka svako jelo miješati s maslinama koje će okrijepiti njegovu dušu i tijelo tako da ga neće moći smrtno raniti nijedan od ljudi niti od bogova.
Kad je Europa izdahnula, zapovjedio je Minos svojim podložnicima da se odmah u podrume palače donesu sve već ubrane i posoljene, ukiseljene i pečene crne i zelene masline, a kada mu je jedan od mudraca s njegova dvora rekao da u Fenikiji postoji stablo masline koje rađa cijelu godinu, uputio je istog časa izaslanstvo koje je trebalo preuzeti sveto drvo.
Naravno, Feničani nisu mogli odbiti kraljevu želju, a Minos je platio težinom čistog zlata stablo koje se stalno kitilo maslinama i posadio ga u svom vrtu u palači na Kreti na posvećenu mjestu.
Svakodnevno su robovi brali masline za svog vladara, ali njemu nikad dosta budući da je silno žudio za besmrtnošću. I umalo je ostvarenje za kralja presudnog proročanstva propalo. Ali dogodi se tako da se pred Minosom pojavi neki egipatski trgovac koji je o zlatnom lancu vukao malog majmuna.
- Ovaj majmunčić gospodaru je tvoj spas! - reče padajući ničice. I bio bi ga kralj kaznio zbog drskosti da trgovac ne oslobodi majmunčića, a on kroz prozor skoči i ubrzo se vrati s ručicama punim maslina. Od tog su trena kažu opet nastupili veseli dani u palači u Knososu. Majmunčić je tako vješto brao masline, bolje i brže od stotine robova, a Minos je mogao do milje volje uživati u svojim skupocjenim jelima s maslinama i nadati se besmrtnosti.
I nije ga na kraju njegova puta ubila ruka niti jednog od ljudi niti od bogova, već ga je na prijevaru umorio Ikar namamivši ga na Siciliji u kotao s vrelom vodom, kako ne bi opet pao u ruke kralju Krete i Sredozemlja. Kosti se su kraljeve naravno pretvorile u prah, ali zato zidove njegove palače u Knososu još i danas krasi freska koja prikazuje Minosova majmunčića, toga najvještijeg berača maslina kojeg je svijet ikad upoznao.
RECEPTI
TUSTI KROKANTI S MASLINAMA:
Na 5 dag rastopljena maslaca kandirajte 5 dag šećera i 1 žlicu meda. Kad dobijete ljepljivu smjesu, rastopite u njoj 5 dag čokolade u prahu podlijevajući s 3 dl varenika, vina koje ste ukuhali od 1 l masta ili mošta od plavca. Ubacite tada 2 žlice griza, 10 mljevenih crnih maslina te još šećera po volji. Sve dobro promješajte, pa tu gustu smjesu izlijte u lim za pečenje i pecite sve dok jelo ne dobije koricu. Ohladite i služite izrezano na ploške. Kolač podrijetlom iz antičke kuhinje.
NAMAZ OD MASLINA I BALANCANA:
Ogulite 4 balancane ili patlidžana pa izrežite na kockice i prokuhajte par minuta u vreloj vodi. Sameljite povrće u mikseru zajedno s 15 dag otkoštenih zelenih maslina, 1 žlicom paste od sezama ili tahimia, 1 dl maslinova ulja, soli i papra. Kad dobijete glatku smjesu, položite je na tanjur i ohladite. Služite s prepečenim kruhom. Stari maloazijski recept.
SIROVE KOZICE S MASLINAMA:
Očistite repove od 1 kg velikih tigrastih kozica pa složite na zelenu salatu, podlijte čisto meso rakova s 1dl maslinova ulja, posolite i popaprite i služite s 10 dag otkoštenih crnih maslina. Danas vrlo popularan recept.
PILEĆI TINGUL S MASLINAMA:
Na 1 dl maslinova ulja propirjate 1 kg piletine u komadina koje ste prethodno obrašnili zajedno s 1 porilukom od oko 25 dag, bijeli i zeleni dio, te 3 zdrobljena režnja češnjaka, pa kad sve zazlati, ubacite 10 dag otkoštenih zelenih maslina, 1 sjeckanu ljutu papričicu i 1 žličicu naribane kore od limuna. Tada posolite i nastavite sve pirjati podlijevajući s ½ l bijeloga vina. Kad se sve prožme, služite na zapečenoj palenti. Provansalski recept.