StoryEditorOCM

prvi danPrvenstvo Hrvatske u klasi Melges 24: Talijani diskvalificirani, u vodstvu posada Luke Šangulina

Piše OM, S. B.
19. studenog 2021. - 19:20

NOVIJE

Više od tri sata suci su obrađivali proteste po završetku jedrenja prvoga dana državnog prvenstva za klasu Melges 24, a rezultat toga je diskvalifikacija talijanske posade u drugome plovu u kojemu su pobijedili, javljaju organizatori.

Naime, Filip Jurišić podigao je protest protiv posade Strambapape, nakon što je uočio da je tijekom jedrenja u krmu u drugom plovu jedan član posade bio unutar kabine, što po pravilima klase nije dozvoljeno. 

Talijani su tako umjesto prvog mjesta zaradili diskvalifikaciju u tome plovu, te je na prvo mjesto izbila posada Luke Šangulina (Panjić), s bodom manje od Filipa Jurišića (Strilica) i Tončija Stipanovića (Yikes) koji su na drugom i trećem mjestu. 

Prvoga dana jedrilo se inače po lijepim uvjetima, prvo po tramuntani do 12 čvorova, a potom dva plova po maestralu od pet do sedam čvorova. Jedrili su se puni plovovi koji su trajali 50 – ak minuta. Sva tri plova bila su vrlo uzbudljiva i neizvjesna, pogotovo drugi, u kojemu je pet brodova presjeklo ciljnu ravninu u razmaku od nekoliko sekundi. 

Prognoza za drugi dan ne obećava previše, no natjecatelji se nadaju zapadnjaku po kojem bi se moglo jedriti. 

RANIJE

Po slabom vjetru uspješno su odrađena tri plova prvoga dana Prvenstva Hrvatske u klasi Melges 24. S jednim prvim i dva druga mjesta najbolja je, barem uoči rješavanja protesta, bila talijanska posada na jedrilici Strambapapa koju predvodi Michele Paoletti, javljaju na službenoj Facebook stranici Prvenstva.

image
Tom Dubravec/Cropix

Talijanski kormilar je po završetku jedrenja kazao:

- Zadovoljan sam jer smo danas vrlo konstantno jedrili. Hrvatska flota je vrlo dobra i meni i mojoj posadi čast je u ovom predivnom akvatoriju jedriti protiv toliko prvaka i sudionika Olimpijskih igara. Mi na Melgesu jedrimo prilično dugo, a u posadi su najčešće obitelj i prijatelji. Ja sam na kormilu, a supruga je zadužena za taktiku. Naša je prednost što već imamo dosta iskustva na Melgesima i uigrani smo, no vidim da hrvatski jedriličari uče vrlo brzo.

Inače, ovaj model broda što se tiče regata krstaša, osigurava „ravnopravnost” na regatnom polju, kada su sve jedrilice iste onda se vidi pravo znanje kormilara i posade. Nema pravdanja - onaj ima brži brod, bolja jedra....

I stoga će tri planirana dana jedrenja, sve u organizaciji splitskog kluba Mornar, prezentirati svu raskoš talenta naših jedriličara. Kad se samo pogleda startna lista – sve olimpijac do olimpijca, osvajač do osvajača medalja kojima se ni broja ne zna, što naravno garantira vrhunske plovove.

image
Šime i Mihovil Fantela
Tom Dubravec/Cropix
image
Tonči Stipanović
Tom Dubravec/Cropix

Na Prvenstvu sudjeluju najbolji hrvatski jedriličari svih generacija - osvajači olimpijskih medalja Splićanin Tonči Stipanović i Zadranin Šime Fantele, te drugi olimpijci: Tomislav Bašić, Karlo Kuret, Ivan Kljaković Gašpić, Luka Radelić i Toni Bulaja, uz ostale vrhunske jedriličare: Luku Šangulina, Miroslava Reljanovića, Matiju Longina.

image
Ivan Kljaković Gašpić
Tom Dubravec/Cropix
image
Boris Tomić
Tom Dubravec/Cropix
image
Karlo Kuret
Tom Dubravec/Cropix

Predznak „otvoreno prvenstvo” daju gosti: talijanska posada koju predvodi Michele Paoletti, jedriličar iz Trsta koji je nastupio na Olimpijskim igrama 2000. godine u klasi „soling”. U posadi Miroslava Reljanovića bit će još jedna međunarodna zvijezda – Norvežanin Peer Moberg koji je također jedrio na Olimpijskim igrama u Sydneyu u klasi „laser”.

Sudjelovanje je najavilo 16 posada, a četiri do pet članova je posade na palubi Melgesa 24. Taj broj ovisi jer je ukupna maksimalna težina jedriličara do 370 kilograma! Dužina ove jedrilica je 7,40 metra, a u svijetu imamo preko tisuću brodova ove „one desing” flote.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
19. travanj 2024 01:11