StoryEditorOCM

nakon pet plovovaPrvenstvo Hrvatske u klasi Melges 24: na vrh izbila posada Karla Kureta na jedrilici Iggy; ‘Ovo je najbolja regata koja se ikada jedrila u hrvatskim vodama‘

Piše OM
20. studenog 2021. - 17:11

Po laganom zapadnjaku danas su održana još dva plova na Prvenstvu Hrvatske za klasu Melges 24, a nakon pet plovova na vrh je izbila posada Karla Kureta na jedrilici Iggy, javlja organizator.

Događanja na moru prokomentirao je Marko Mišura, predsjednik regatnog odbora:

- Danas smo imali borbu između termike i radienta, odnosno između maestrala i tramuntane pa smo tu plesali između smjerova od 240 do 270. Bilo je od šest do devet čvorova i uspjeli smo napraviti dva jedrenja. I danas je jedrenje bilo vrlo izjednačeno, flota je konstantno na okupu i svaka, pa i najmanja greška skupo se plaća. U oba plova imali smo diskvalifikacije na startu, u prvome jedan, a u drugome dva broda, što znači da se, kako idemo prema kraju regate, tenzije dižu. Vrlo smo zadovoljni što smo u dva dana uspjeli odraditi pet plovova jer to znači da već imamo odbacivanje jednog rezultata, što je važno za regatu.

Posada Karla Kureta na Melgesu Iggy danas je ubilježila peto i drugo mjesto te je s tim plasmanom izbila na vrh poretka, s jednakim brojem bodova kao i talijanska posada na Strambapapi. Na vrhu je poprilična gužva, jer šest prvoplasiranih posada dijele samo tri boda, što znači da nas i sutra čeka iznimno napeto jedrenje.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Karlo Kuret je po završetku jedrenja drugoga dana kazao:

- Ovo je najbolja regata koja se ikada jedrila u hrvatskim vodama i to po pitanju svih aspekata, od konkurencije, preko atmosfere do organizacije. Ovakvo okupljanje jedriličara iz malih klasa i sportskog jedrenja nikada se nije dogodilo i zato zaista guštam u svakom trenutku. Sjajno je što su u klasu su ušli mladi asevi iz olimpijskih klasa - Šime, Tončica, Bambi i Gašo, a tu smo i mi veterani, da ih malo nerviramo, tako da je sve kako treba biti. Baš smo jutros komentirali kako nam fale samo Mate Arapov i moj brat (Ivan Kuret) pa da baš svi budemo u klasi. Jedrenje je vrhunsko, odradili smo u dva dana pet odličnih regata, a u svakoj je bila prava borba, s viravanjima po provi i svim elementima koji čine blisko kontakt jedrenje. Na svakoj regati u cilj ulazi po pet brodova u razmaku od nekoliko sekundi. Čista uživancija!

Sutra je prema prognozi južin pa će flota na more možda krenuti i nešto ranije, budući da će prema nekim modelima vjetar oslabiti već oko 13 sati.

Privremeni rezultati su na LINKU, a eventualnu promjenu rasporeda regatni odbor će objaviti do 20 sati.

19. travanj 2024 02:34