StoryEditorOCM

pomorci zbunjeniZašto je samoizolacija po povratku iz nekih zemalja nužna, a iz nekih ne? Stožer civilne zaštite pojasnio nam je pravila

Piše Matea Roglić
1. ožujka 2021. - 13:24

Ponukani negativnim iskustvom pomorca koji se obratio našoj redakciji zbog činjenice da je odradio drugu samoizolaciju, iako je došao s negativnim PCR testom iz Ujedinjenog Kraljevstva, obratili smo se i drugim pomorcima na Facebook stranici “Lako njemu on je pomorac“ i upitali ih za njihovo mišljenje o postojećim mjerama samoizolacije.

Neki od komentara glasili su:

- Suprug isto odrađuje izolaciju nakon Ujedinjenog Kraljevstva i negativnog testa, nije mi jasno zašto.

- Budalaštine. Barem su pomorci izolirani u ovoj situaciji minimalno 28 dana, u redu je napraviti test jednom, ali nakon toga ne bi smjelo biti problema da se ide doma – glasio je drugi komentar.

Jedan od pomoraca mišljenja je kako uz sve mjere zaštite nema dodatne potrebe za izolacijom. Pojedinci su, kako kažu, povratak iz UK-a odradili rutinski i potrebe za opetovanom samoizolacijom nije bilo. Neki pak imaju stav kako su sve to načini da se pomorcima uzme novac.

Zašto je opetovana samoizolacija prilikom povratka iz nekih zemalja nužna, a povratkom iz nekih zemalja se ne treba odrađivati, upitali smo djelatnike Nacionalnog stožera civilne zaštite.

- Sukladno Odluci o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske državljani Republike Hrvatske, koji su iskrcani s broda u međunarodnoj plovidbi u područjima/regijama Europske unije i/ili državama schengenskog prostora (Grčka) koje nisu na crvenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti i koji se vraćaju kopnenim ili zračnim putem u Republiku Hrvatsku kao njihovo krajnje odredište nisu dužni posjedovati test na koronavirus niti im se određuje mjera samoizolacije.

- Državljani Republike Hrvatske, koji su iskrcani s broda u međunarodnoj plovidbi u Velikoj Britaniji, Južnoafričkoj Republici i Brazilu i koji se vraćaju kopnenim ili zračnim putem u Republiku Hrvatsku kao njihovo krajnje odredište, dužni su posjedovati negativan PCR test na koronavirus koji nije stariji od 48 sati te će im biti određena mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana – glasio je odgovor.

image
Ilustracija/Shutterstock
20. travanj 2024 09:30