StoryEditorOCM

agonija pomoraca‘Brod na kojem sam plovio završio je u rezalištu. Kriza je tolika da se kompanijama ne isplati čekati, troškovi na dnevnoj bazi su milijunski‘

Piše OM
3. ožujka 2021. - 09:05

Da bi se ukrcali na brod, pomorci moraju imati dva negativna PCR testa, a zatim na brodu u karanteni provesti još 14 dana. Na brodu ostaju i po devet mjeseci sa zabranom izlaska na kopno, na povratku s broda opet vrijede različita pravila. 

Romano Perić iz Sindikata pomoraca Hrvatske i ITF koordinator za HRT ističe da su pomorci u neizvjesnosti zbog ukrcaja, iskrcaja, mogućih problema tijekom plovidbe, a uz to kada se pomorac vrati s broda, čekaju ga „silni medicinski certifikati i karantene i sve ostalo”. 

I poslovanje brodova, osobito kruzera na kojima plove, krajnje je upitno u pandemijsko vrijeme. 

Pomorac Marin Vlašić kaže da je brod na kojem je plovio završio u rezalištu te zaključuje da je kriza tolika da se kompanijama ne isplati čekati jer su troškovi na dnevnoj bazi milijunski.

Dok čekaju odlazak na brod i ponovno pokretanje kruzing industrije, jedini izlaz vide u cijepljenju. 

Vlašić ističe da je to jedini način da se posao normalno odvija. 

Sindikat pomoraca zato je uputio zahtjev Vladi da se pomorcima kao ključnim radnicima da prioritet kod cijepljenja.

- Mi u sindikatu pomoraca zalažemo se za prioritetno cijepljenje pomoraca, odnosno za rezervaciju određene količine cjepiva duž većih gradova uz našu obalu kako bi pomorci zaštitili svoj posao - kaže Perić. 

Neki brodari, pa čak i zračne luke, počeli su putovanje uvjetovati cijepljenjem, stoga bez njega pomorci uskoro neće moći raditi svoj posao, piše HRT

20. travanj 2024 13:56