StoryEditorOCM

BILO JE SVEGAVolonteri u velikoj ekološkoj akciji iz mora na splitskom Žnjanu izronili 16 kubika otpada: ‘Ne namjeravamo stati na ovome‘

Piše PSD
2. listopada 2021. - 18:32

Više od 60 volontera sudjelovalo je u subotu u ekološkoj akciji čišćenja podmorja i obale na splitskom Žnjanu u organizaciji udruge UPA Rostrum u suradnji s domaćim servisom za naručivanje hrane dobartek.hr., a dio je inicijative #UživajOffline za #PlasticFree Jadran.

Ekološka akcija odvijala se u nekoliko faza. Prvo se članovi udruge UPA Rostrum odradili nekoliko preliminarnih zarona, grupirali su otpad i napravili najučinkovitiji plan čišćenja, nakon čega je uslijedila sama akcija.

image
UPA Rostrum, dobartek

Zajedničkim naporima prisutnih volontera, iz mora i s plaže je prikupljeno čak 16 kubika otpada! Bilo je tu svega, od automobilskih guma, starog namještaja, bojlera do plastičnih i staklenih boca. Nakon razdvajanja otpada djelatnici splitske Čistoće pobrinuli su se za propisni i adekvatni odvoz te zbrinjavanje prikupljenog otpada.

Iskusni ronioci iz udruge UPA Rostrum su zadovoljni odrađenim poslom:

- S današnjim izvađenim otpadom, ako pridodamo i prikupljeni otpad u našim prethodnim akcijama, dolazimo do nevjerojatnih brojeva: preko dvije tisuće automobilskih guma i 450 kubika otpada. Nažalost brojevi govore sami po sebi o (ne)čistoći našeg mora. Nadam se da će ovakve akcije potaknuti nesavjesne građane na razmišljanje o zaštiti prirode, a prvi korak bi bio zbrinjavanje i razvrstavanje otpada. Entuzijasti i volonteri poput udruge UPA Rostrum i dobartek.hr-a mogu pomoći u saniranju postojeće situacije, ali naši napori bit će uzaludni ako ne spriječimo generiranje novog otpada u našem okolišu“, izjavio je Ivan Živković, predsjednik Udruge podvodni aktivnosti Rostrum. 

image
UPA Rostrum, dobartek

Da je ekološka akcija premašila sva njihova očekivanja rekao je Nebojša Veron, direktor servira dobartek.hr:

- Izrazito smo ponosni i zadovoljni postignutim, ali ne namjeravamo stati na tome. Želimo dati svoj doprinos zajednici koja nam je toliko dala, stoga očekujte još puno ovakvih akcija u budućnosti. #UživajOffline za #PlasticFree Jadran nije samo kratkotrajna inicijativa, već dugogodišnja želja i motivacija svim našim sugrađankama i sugrađanima da održimo naše plaže i more čistima!“ kaže nam Nebojša Veron, direktor servisa dobartek.hr

image
UPA Rostrum, dobartek

Ova ekološka akcija treća je iz inicijative #UživajOffline za #PlasticFree Jadran, kojom dobartek.hr želi pomoći u borbi protiv onečišćenja Jadrana. Od svake narudžbe preko njihove platforme dio sredstava se odvaja za ovakve akcije. Svaka narudžba je minimalno jedna plastična boca manje u našem moru i na našim plažama, ističu.

18. travanj 2024 22:26