StoryEditorOCM

jelka od smećaOd platoa ispred kluba Zenta pa do Katalinića briga izronjeno oko sedam kubika otpada: ‘Bude nam i neugodno kada vodimo tečajce na prve zarone‘

Piše Merien Ilić
18. prosinca 2021. - 17:16

"Čist Božić i bistra Nova godina!" poručila je Udruga podvodnih aktivnosti Rostrum Split koja je ove subote organizirala božićnu akciju čišćenja podmorja na potezu od platoa ispred kluba Zenta sve do Katalinića briga.

Koliko je otpada izvađeno iz mora svjedoči i velika jelka koju su sudionici formirali na platou na Bačvicama, na kraju akcije, kako bi se ukazalo na nužnost provođenja ovakvih akcija u našem podmorju, te senzibiliziralo građane o važnosti očuvanja okoliša.

A da uopće ne čuvamo naš okoliš uvjerili su se ronioci koji su i ovaj put imali pune ruke posla.

- Izronjeno je oko 7 kubika otpada od Zente do Katalinića briga, najviše staklene ambalaže, čaša, boca i sličnog. Našli smo i 15 automobilskih guma. Nevjerojatno je kako su one dospjele u more ispred plaža do kojih se ne može doći autima. Takvo što očekivali smo na Žnjanu jer smo u proteklih devet akcija tamo izronili preko 450 kubika otpada i 2000 automobilskih guma.

- Iako su naše akcije čišćenja učestale, svaki put kad zaronimo i podmorje kraj splitskih kupališta, naiđemo na novi otpad. Bude nam i neugodno kada vodimo tečajce na prve zarone koji, umjesto da otkriju čari ronjenja, prvo što vide u moru je raznorazno smeće - rekao nam je Ivan Živković iz Rostruma.

image
Tom Dubravec/Cropix

Ove godine uz partnera Ekološko društvo Picigin Bačvice, te potporu Turističke zajednice grada Splita, caffe bara Žbirac, puba PlanB, restorana Šug i bistroa Ćiba, okupilo se 70-ak ronioca iz ronilačkih klubova diljem Hrvatske i regije uz brojne volontere.

Ekološka božićna akcija tradicija je još od osnutka splitskog kluba 2016. godine. Tijekom godine imaju redovite akcije čišćenja podmorja diljem Dalmacije i šire. Prije nekoliko dana čistili su podmorja plaža oko hotela Le Meridien Lav.

- Deset ronioca je pročešljalo pješčano dno skupljajući otpad. Iako do plaža ne vodi nijedna cesta, iz mora je izvađeno 7 kamionskih i automobilskih guma, plastična i staklena ambalaže i dosta željeznih cijevi, gumenih crijeva, akumulator i dijelovi konstrukcije koji vjerovatno potječu sa brodova - naveli su rostrumovci.

image
Tom Dubravec/Cropix
19. travanj 2024 06:54