StoryEditorOCM

BLUEMEDVirtualni muzej arheološkog blaga u podmorju Cavtata ušao u finale našeg izbora za najbolji EU projekt u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama

Piše JL
17. kolovoza 2021. - 10:23

Projekt BLUEMED ukupne vrijednosti 20,9 milijuna kuna financiranih iz programa Interreg Mediterranean provodio se je u partnerstvu s deset institucija, a na području Dubrovačko-neretvanske županije provela ga je Regionalna agencija DUNEA, donosi Jutarnji.

Zahvaljujući projektu, bogato arheološko nalazište podmorja Cavtata postalo je dostupno široj javnosti kroz virtualni muzej BLUEMED Centar za promicanje znanja. Također, lokalni ronilački centar upotpunio je turističku ponudu novom vrijednom opremom, a tijekom istraživanja podmorja otkriveni su vrijedni ostaci broda iz 1. stoljeća.

BLUEMED je EU projekt predložen od strane Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije - DUNEA koji je ušao u finale našeg izbora za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos znanosti i inovacijama.

Međunarodni partneri

Vrijednost aktivnosti koje je provela Regionalna agencija DUNEA je 1.891.171,41 kuna, iz EU je povučeno 1.607.314,06 kuna, iz Fonda za sufinanciranje 142.899,18 kuna, dok su vlastita sredstva iznosila 142.035,52 kune.

Projekt se provodio u periodu od 1. studenog 2016. do 31. siječnja 2020. godine na području općine Konavle i to na dva podmorska arheološka nalazišta ispred Cavtata, kao i u mjestu Pridvorje gdje je otvoren virtualni muzej.

Nositelj projekta bila je regija Tesalija, a partneri Regionalna agencija DUNEA, Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb, Zaklada Sveučilišta regije Murcia, Sveučilište u Kalabriji, Ministarstvo kulturne baštine i turizma Italije, Sveučilište u Cipru, Atlantis Consulting Sa, Sveučilište u Patrasu, te Ministarstvo kulture i sporta Grčke.

Vizualna instalacija

U sklopu projekta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji istraživane su dvije lokacije s amforama i dolijama u blizini Cavtata gdje su svoju antičku trgovačku ekspediciju trajno završila dva broda, a tijekom zarona na nalazištu s antičkim dolijama kod otočića Supetar otkriveni su i drveni ostaci broda iz 1. stoljeća.

Samom implementacijom projekta nakon dvogodišnjih priprema i osposobljavanja prostora u sklopu Arheološkog muzeja u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju posjetiteljima je omogućeno virtualno „uranjanje“ u morske dubine i interaktivno pregledavanje bogatog podvodnog arheološkog nalazišta.

Osim arheološke priče, u centru se nalazi i dio o flori i fauni navedenih podvodnih lokaliteta. Zadnja prostorija predstavlja zvučnu i vizualnu instalaciju podmorja s amforama tipa Lamboglia 2. Uz prošireni postav muzeja obogaćena je i ponuda ronilačkog centra Epidaurum koji je na korištenje dobio vrijednu opremu s kojom kroz sustav podvodnih tableta domaćim i stranim posjetiteljima nudi interaktivni posjet nalazištima, donosi Jutarnji.

20. travanj 2024 12:30