StoryEditorOCM

RabProšetajte virtualnim muzejom ribarstva, pomorska i brodograditeljstva "Juxta mare"

Piše M.I.
4. prosinca 2022. - 11:00

Turistička i kulturna ponuda grada Raba bogatija je za novi virtualni muzej ribarstva, pomorska i brodograditeljstva "Juxta mare", izvještava HRT - radio Rijeka.

Uz pomoć QR koda, posjetitelji mogu virtualno prošetati uz 13 lokacija uz rapsku obalu te doznati više o stoljetnoj pomorskoj tradiciji, rečeno je na predstavljenju novog muzeja u Rijeci.

Rab prati trendove, pohvalio se rapski gradonačelnik Nikola Grgurić.

"Muzej Juxta mare je ekološki smješten u "oblaku" te omogućuje da bilo koju od 13 rapskih točaka brodogradnje i ribarstva posjetite u bilo koje vrijeme, s bilo kojeg mjesta, iz New Yorka ili Londona", rekao je Grgurić.

Autor postava je kipar Mladen Šćerbe, a virtualni muzej je realiziran u sklopu europskog FLAG projekta poticanja ribarstva i brodogradnje.

Zamišljen je kao projekt koji će se razvijati, a u prvoj fazi posjetitelje uz QR kod učitan u pametni telefon vodi na stazu uz more od Banjola do Barbata.

Predstavljena je dostupna dokumentarna građa kao i sjećanja još živih svjedoka, a namjera je učiniti ih dostupnima domaćim stanovnicima, rodbini susjedima i znancima, a potom i svima koje ta tema zanima.

"Primjerice, priča o tradiciji male brodogradnje i Josipu Španjolu koji je kao meštar prije točno stotinu godina došao sa znanjima stečenima u austrougarskim brodogradilištima na Dunavu i počeo obrazovati mlade Rabljane", rekao je autor postava Šćerbe te dodao da je muzej pun priča.

"Projekt je dostupan na hrvatskom i engleskom i predstavlja novi vansezonski turistički sadržaj", rekla je direktorica TZ Grada Raba Ivana Matušan, a direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić je istaknuo da je rapski virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodogradnje u skladu s trendovima digitalizacije i održivosti hrvatskog turizma.

03. svibanj 2024 07:42