StoryEditorOCM

stav sindikataTajnik SPH o Nacionalnom kolektivnom ugovoru za pomorce: Već se predugo nadamo i pregovaramo. Ako bude potrebno, zaustavit ćemo brodove

Piše OM
29. lipnja 2021. - 12:24

U petak je obilježen Svjetski dan pomoraca, kada je zasjedao i Središnji odbor Sindikata pomoraca Hrvatske. U Pomorskoj večeri Hrvatskog radija emitiranoj iz Zadra gostovali su tajnik SPH – Neven Melvan i Državni tajnik Ministarstva mora – Josip Bilaver, prenosi Pomorac.hr.

Je li se na razini svjetskih udruga i organizacija razmatra kako olakšati ukrcaj/iskrcaj/letove ljudima koji su cijepljeni dva puta i koji imaju Covid putovnice?

Neven Melvan: ”To se razmatra i na tome se radi. Ali, očito se pokazala sva slabost svjetskih organizacija. IMO i ILO nisu uspjele nametnuti državama jednaki standard za ukrcaj i iskrcaj pomoraca. Smatram da je nedopustivo da punu godinu ipo još uvijek nemamo standardizirana putovanja i ljudi ne znaju šta trebaju obaviti ovisno o zemlji, kontinentu kako bi se vratili kućama bez komplikacija.

Na razini EU ukoliko imate Covid putovnicu nemate problema s ulaskom i izlaskom iz država članica, ali u drugim državama nema jasnih smjernica i to stvara veliki problem.”

Jučer su održani i pregovori SPH sa udrugom Mare Nostrum oko donošenja Nacionalnog kolektivnog ugovora. Ima li kakvih pomaka?

Neven Melvan: ”Pregovori oko Nacionalnog kolektivnog ugovora odnose se na brodove u kabotaži, odnosno brodove u obalnom linijskom prometu. Donošenje ovog ugovora u interesu je i pomoraca i kompanija te je od velike važnosti za zaštitu hrvatskog tržišta od dampinga iz drugih zemalja. Već se predugo nadamo i pregovaramo i smatram da tu temu napokon treba zaključiti.”

O tome postoji li nekakav rok, Melvan kaže: ”Previše smo puta prognozirali i pogriješili tako da se više ne usuđujemo komentirati. Međutim, ono što zasigurno mogu reći je da ukoliko uskoro ne dođe do dogovora krenut ćemo u industrijske akcije, odnosno, zaustavljanje brodova dok se to ne riješi.”

Državni tajnik Ministarstva mora Josip Bilaver također komentira pregovore oko Nacionalnog kolektivnog ugovora.

”Prije nekoliko mjeseci imali smo veliki sastanak i apelirali smo na svih jer je svima u interesu da se postigne dogovor kojim će biti zadovoljni i brodari i sindikati odnosno svi pomorci. Mi kao država ne sudjelujemo direktno u tom procesu jer to i nije naša zadaća ali svakako podupiremo putem  Jadrolinije i ostalih brodara koji su u državnom vlasništvu. Dajemo potporu da se taj dogovor što prije postigne.”

Cijelu emisiju možete poslušati OVDJE

06. lipanj 2023 00:54