StoryEditorOCM

sastanak u zagrebuSPH: Slažemo se s privremenom mjerom povećanja plaća pomorcima, ali ne na način koji je predložen u jednostranim zaključcima

Piše OM
23. srpnja 2021. - 10:09

Nacionalni kolektivni ugovor u obalnom linijskom prijevozu i uređivanje sustava plaća pomoraca u Jadroliniji bile su glavne teme sastanka koji se u srijedu održao u Ministarstvu, mora, prometa i infrastrukture, izvijestio je Sindikat pomoraca Hrvatske.

Predstavnici Sindikata pomoraca Hrvatske istaknuli su:

1. Nužnost što skorijeg završetka pregovora za NKU u cilju zaštite hrvatskih pomoraca i brodara u kabotaži. 

2. Slažemo se s privremenom mjerom povećanja plaća pomorcima, ali ne na način koji je predložen u jednostranim zaključcima. Naime, navedeni prijedlog nije prihvatljiv jer donosi povećanje plaće vježbenika od 25% i povećanje plaće zapovjednika i od 6,25% te kao takav vodi daljnjoj degradaciji časničkog kadra Jadrolinije. Naš prijedlog je da se (kao privremena mjera) od 9 do 15% (sukladno dogovoru i financijskim mogućnostima Jadrolinije) povećaju koeficijenti svim pomorcima Jadrolinije, te da rad subotom i nedjeljom bude plaćen kao prekovremeni rad. 

3. Što hitnije nastaviti i dovršiti pregovore o novom sustavu obračuna plaća, kako bi od 01.01.2022. (kada bi po riječima Ministra trebala biti osigurana sredstva za to) pomorci Jadrolinije bili adekvatno plaćeni za svoj rad. 

Državni tajnik Josip Bilaver potvrdio je da MMPI nije bio organizator sastanka Uprave i NSPPBH održanog 07. srpnja.

Na prijedlog ministra Butkovića dogovoreno je da sindikati do kraja tjedna dostave Jadroliniji na razmatranje svoje prijedloge za privremenu mjeru povećanja plaća. SPH će ponoviti prijedlog koji je bio zajednički stav svih sindikata u vrijeme prije Corona krize. Također, Ministar je zatražio od predsjednika Uprave da, ukoliko se ne slaže s prijedlozima, sindikatima dostavi prijedlog Uprave za privremenu mjeru povećanja plaće.

SPH će aktivno sudjelovati u svim  pregovorima na korist pomoraca i radnika Jadrolinije. 

Nema daljnjih odgađanja. SPH inzistira na hitnom poboljšanju statusa pomoraca, a u protivnom ćemo pristupiti organizaciji industrijskih akcija sredinom kolovoza. 

Uz ministra Butkovića i državnog tajnika Bilavera sastanku su nazočili predsjednici SSSH i NHS, te predstavnici sindikata koji djeluju u Jadroliniji – SSPJ, NSPPBH i SPH.

Priopćenje Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova Hrvatske pročitajte OVDJE

16. travanj 2024 21:56