StoryEditorOCM

promidžba zaštite okolišaSvjetska organizacija za održivost dodijelila dubrovačkom Akvariju certifikat ‘Prijatelj mora‘

5. travnja 2022. - 13:55

Svjetska organizacija za održivost (WSO - World Sustainability Organization) dodijelila je dubrovačkom Akvariju certifikat "Prijatelj mora" u sklopu istoimenog projekta te međunarodne organizacije  s ciljem promidžbe zaštite okoliša, izvijestilo je u utorak Sveučilište u Dubrovniku.

Dubrovački Akvarij, kojim upravlja Institut za more i priobalje tog sveučilišta, drugi je hrvatski akvarij, uz pulski, koji je nositelj certifikata "Friend of the Sea" za zaštitu mora i održivo djelovanje ustanova.

"Namjeravamo poticati bolji uvid u ekologiju morskih organizama i povezane probleme nastale globalnim zagrijavanjem, otpadom i kontaminacijom oceana, a certifikat nam je smjer kojim želimo ići kako bi ispunili ciljeve održivog upravljanja", izjavio je ravnatelj Instituta Nenad Antolović.

image
Tonči Plazibat/Cropix

Za dobivanje ovog certifikata akvariji moraju zadovoljiti više uvjeta koji uključuju održivu politiku, gospodarenje otpadom i društvenu odgovornost, kao i održavanje godišnjih obrazovnih tečajeva za svoje posjetitelje. Certifikat ujedno osigurava najviše standarde za dobrobit životinja te onemogućuje lov na sisavce, osim uz posebne iznimke.

Svaki akvarij, rečeno je, može imati ključnu ulogu u obrazovanju javnosti o zaštiti mora i podmorja, a cilj projekta "Prijatelj mora" na globalnoj razini je oformiti referentni popis na temelju kojeg posjetitelji, turisti, pa i stručnjaci mogu izabirati akvarije prema razini njihove brige za podmorje, ekologiju i očuvanje vrsta.

Nositelji certifikata, uz dubrovački akvarij, su i AquaRio u Brazilu, Lake District Coast Aquarium u Ujedinjenom Kraljevstvu, Aquarium Rubrum u Italiji te hrvatski Aquarium Pula.

image
Tonči Plazibat/Cropix
image
Tonči Plazibat/Cropix
image
Tonči Plazibat/Cropix
image
Tonči Plazibat/Cropix
image
Tonči Plazibat/Cropix
image
Tonči Plazibat/Cropix
25. travanj 2024 10:43