StoryEditorOCM

svečanost u luciU Splitu otvoreni radovi vrijedni 31,4 milijuna kuna, Plenković: ‘Ovaj projekt bit će pravo osvježenje za grad‘. Pogledajte simulaciju rekonstrukcije

Piše Ivana Perković
16. veljače 2021. - 15:52

Ravnatelj Lučke uprave Vice Mihanović je u utorak u pratnji premijera Andreja Plenkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, župana Blaženka Bobana i gradonačelnika Andre Krstulovića Opare svečano otvorio radove na projektu rekonstrukcije Obale kneza Domagoja u Gradskoj luci Split.

- Ovo je desetljetni san svih Splićana, ali i otočana. Značaj ovog projekta se može sagledati kroz činjenicu da ova obala od trenutka kad je izgrađena prije 150 godina nije obnavljana. Uvjeren sam da je ovo tek početak revitalizacije ovog dijela našeg grada, odnosno Istočne obale. Slijedi rješavanje problema prometnog ulaza i izlaza iz Gradske luke što će olakšati život našim otočanima i sugrađanima, a posebno stanovnicima gradskog kotara Bačvice. Istinska želja mi je da naša gradska luka i dalje ostane luka života kao što je bila i do sada i da bude referentna točka grada Splita, ali u jednom ljepšem i funkcionalnijem izdanju - kazao je Vice Mihanović.


Andrej Plenković je istaknuo da će realizacija ovog projekta biti pravo osvježenje za grad Split.

- Predstavljat će iskorak, kako u arhitektonskom, tako i u funkcinalnom smislu, pomoći odvijanju prometa i kretanja ljudi na ugodniji i sigurniji način. Činjenica da projekt financiramo zajedno sredstvima EU i iz državnog proračuna u ukupnoj vrijednosti od 42 milijuna kuna je poticajna u kontekstu šire politike Vlade, kroz projekt "Renesansa hrvatske obale" smo dosadašnjim investicijama od 1,3 milijarde kuna pokrenuli brojne razvojne projekte diljem Jadrana što je dokaz pomorske orijentacije Hrvatske i naše Vlade - kazao je Plenković. Dodao je da će za 11 mjeseci Split imati obalu kakvu zaslužuje.

image
Računalna simulacija projekta

Uskoro počinju veliki radovi u splitskoj gradskoj luci: riječ je o prvom ulaganju nakon 150 godina, evo što je sve predviđeno projektom

Radove na rekonstrukciji Obale kneza Domagoja izvode tvrtke Pomgrad i Građevno Zec, a uz nadzor koji će obavljati tvrtka Terestrika, vrijednost je 31,4 milijuna kuna. Prema najavama Lučke uprave, radovi će potrajati oko devet mjeseci i obuhvatiti cijelu dužinu obale, od Obale Lazareta do Gata svetog Duje, čime će se omogućiti kvalitetan privez katamarana, proširenje putničkog koridora i bolja protočnost putnika i pješaka.

Nakon provedbe projekta stavit će se u upotrebu četiri veza za katamarane koja su trenutno van funkcije. Bolje funkcioniranje operativne obale za privez i odvez katamarana će se omogućiti odvajanjem operativne obale na dio za privez, ukrcaj i iskrcaj te opskrbu brodova od dijela koji služi za pješačku komunikaciju. Zelenim pojasom će se odvojiti dio operativne površine kojom se služe automobili i kamioni za ukrcaj na trajekte.

image
Računalna simulacija projekta

Obala kneza Domagoja je duga 260 metara, a široka oko četiri, a plan je proširenje na devet i pol metara prema moru. Bit će popločana kamenom te opremljena komunalnom opremom, rasvjetom, opskrbnim ormarićima za brodove, dodatnim zelenim površinama i dekorativnim podnim pločama koje će vizualno razdvajati dio za privez, ukrcaj, iskrcaj i opskrbu brodova od dijela koji služi za pješačku komunikaciju. Projektom je osigurana i pristupačnost osobama s invaliditetom.

Plenković: Radovi ne kasne


Novinari su premijera Plenkovića podsjetili da je početak radova najavljen još u prosincu prošle godine, pa se nameće pitanje je li se s radovima čekalo do početka kampanje za lokalne izbore.

- Ovo je sjajan projekt, čestitam Vici Mihanoviću na inicijativi, ideji i pripremi koja je trajala nekoliko godina i na osiguravanju financija, a za 42 milijuna kuna i za 11 mjeseci imamo novu obalu - kazao je Plenković.

Na ponovljeno pitanje je kazao da radovi ne kasne.

- Ugovori prema kojima ovo sve kreće su potpisani tijekom prosinca. Dapače, mislim da bi svi trebali pozdraviti brzu realizaciju i financiranje koje država i EU fondovi daju gradu Splitu - zaključio je.

Upitan je i koliko će porezne obveznike koštati njegove dvodnevne posjete Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, budući da je premijer putovao automobilom s pripadajućom pratnjom.

- S obzirom da smo u posljednje vrijeme uslijed ograničenja zbog koronavirusa imali malo aktivnosti diljem Hrvatske, vrijeme je da to kompenziramo - odgovorio je Plenković.

Premijer je odgovorio i kada će se riješiti problem prometnog ulaza i izlaza iz luke.

- Nastojimo naći rješenje. Jadranska ulica predstavlja čep, prirodno i normalno rješenje je da se usvoji novi GUP. Kad bi Split imao novi GUP riješio bi se taj problem, nažalost nije došlo do konsenzusa u Gradskom vijeću i nadam se da će novo Gradsko vijeće to postići i riješiti problem stanovnika koji žive nedaleko odavde - kazao je Plenković.

Na pitanje ima li lokalni HDZ njegov blagoslov za još jednu koaliciju s HGS-om Željka Keruma nije odgovorio potvrdno, ali nije ni opovrgnuo.

- Naš kandidat i HDZ idu na novu pobjedu u Gradu Splitu, a što će biti nakon izbora ćemo vidjeti. Sad će se naši predstavnici boriti za mandate - kazao je.

image
Računalna simulacija projekta
20. travanj 2024 08:44