StoryEditorOCM

zelena čistkaLokrum: iz mora izvađeno 56 kilograma raznovrsnog otpada, uvala Portoč potpuno očišćena

Piše DV
19. rujna 2021. - 09:51

Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika u suradnji s Javnom ustanovom Rezervat Lokrum organizirao je „Zelenu čistku“ na otoku Lokrumu.

U akciji čišćenja podmorja u uvali Portoč sudjelovali su članovi Ronilačkog Kluba Dubrovnik, djelatnici Javne ustanove Rezervat Lokrum, Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku, a aktivnosti na obali provodili su također djelatnici Javne ustanove Rezervat Lokrum, Sveučilišta u Dubrovniku, Regionalne agencije DUNEA, te članovi udruge „Ljubitelji hrvatskih tradicija i prirodnih ljepota“, javlja Dubrovački vjesnik.

Zelena čistka je nacionalna kampanja s ciljem podizanja svijesti građana o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada. Akcije čišćenja u Hrvatskoj se održavaju već desetu godinu za redom. Tako se i ove godine u okviru Svjetskog dana čišćenja („World CleanUp Day“) Hrvatska pridružila volonterima 150 zemalja s ciljem uklanjanja otpada iz okoliša i educiranja javnosti o problemu otpada i važnosti pravilnog postupanja s otpadom.

Ronilački klub Dubrovnik izvadio je iz mora preko 56 kilograma otpada iz mora, od čega najveći udio zauzima plastični otpad, a na kopnenom dijelu rezervata prikupljeno je otprilike 26 kilograma raznovrsnog otpada.

image
Rezervat Lokrum

- U odnosu na količinu izvađenog otpada iz mora u 2020. godini (84 kilograma), značajan je podatak da se u uvali Portoč iz godine u godinu količina otpada smanjila, te da s ponosom možemo reći da je ove godine uvala Portoč potpuno očišćena unatoč tome što je najviše izložena morskim strujanjima s juga Jadranskog mora. Analizu i razvrstavanje prikupljenog otpada iz mora proveli su djelatnici Regionalne agencije DUNEA i Sveučilišta u Dubrovniku za potrebe ove Javne ustanove, a i u okviru projekta SeaClear, ističu iz Rezervata Lokrum.

Suradnjom s tvrtkom Cian d.o.o. osigurano je propisno zbrinjavanje i prijevoz prikupljenog otpada s otoka. Sigurnost i neometano ronjenje tijekom održavanja akcije su osigurali djelatnici Rezervata Lokrum i Ronilački klub Dubrovnik u suradnji s Lučkom kapetanijom.

- Svima koji su danas sudjelovali na ovoj akciji zahvaljujemo i vidimo se opet na sljedećoj akciji za očuvanje prirode i okoliša, poručuju iz Rezervata.

image
Rezervat Lokrum
25. studeni 2022 15:13