StoryEditorOCM

THINK GREENNeumorna ekipa Damira Zuruba pomela lastovsko podmorje, šest tona otpada odvezeno na reciklažu

Piše Srđan Vrančić
13. rujna 2021. - 10:34

Ronilački klub Roniti se mora sa partnerima projekta C.I.O.S Grupacijom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i National Geographic Hrvatska završili su svoju 23. ekološku akciju Think Green, održanu na Lastovskom otočju.

Otvorenje ekološke akcije Think Green je održano ispred Hotela Solitudo u Pasaduru, a uvodni govor je održao predsjednik ronilačkog kluba Roniti se mora Damir Zurub.

Nakon toga se svima prisutnima obratio ravnatelj PP Lastovo Miro Maričević te sa strane Fonda za zaštitu okoliša Snježana Mihaljević. Obraćanje je završeno sa čitanjem posljednjeg pozdrava i minutom šutnje za Maria Špekuljuka.

Akcija se odvijala na četiri lokacije gdje se čistila trajektna luka Ubli, kamp Zaglav, otok Mrčara te prostor Vejog i Malog laga. Iz podmorja je izvučeno oko šest tona otpada od čega je najviše bilo odbačenih guma, plastike, građevinskog otpada, akumulatora, a prikupljeno je i oko 400 vreća sitnog otpada.

image
Čišćenje podmorja u kampu Zaglav
Božidar Vukičević/Cropix

Za teži otpad koristili su se podvodni padobrani, baloni u koje se upuhuje zrak. Kada su oni teret digli do površine, kamion s kranom ga je prebacio na rivu. Za sitniji teret koristile su se brodice parka prirode Lastovo.

image
Čišćenje podmorja u kampu Zaglav
Božidar Vukičević/Cropix

U akciji je sudjelovalo četrdeset ronioca koji su zajedno odradili oko 120 radnih sati pod vodom. Članovi RK Roniti se mora iz Zagreba i Šibenika imali su potporu članova JVP grada Varaždina. Cjelokupan napor volontera Think greena ne bi bio moguć bez adekvatne potpore lokalne zajednice.

U RK RSM su nastavili s konceptom čišćenje podmorja i potpunog zbrinjavanja otpada izvučenog iz mora. Sav materijal prikupljen tijekom akcije je odvezen s otoka, bit će razvrstan i adekvatno zbrinut.

image
Čišćenje podmorja u kampu Zaglav
Božidar Vukičević/Cropix

Vrijednost ostvarena prodajom otpada donirat će se za Plavo ronilačko srce u humanitarne svrhe. Ronilački klub Roniti se mora već deset godina organizira akcije Think Green u okviru kojih se čisti podmorje, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje se i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

19. travanj 2024 07:45