StoryEditorOCM

Magna CartaFilipinski pomorci konačno dobili zakon s ciljem zaštite njihovih prava na brodovima

Piše OM
24. rujna 2024. - 09:59

Predsjednik Ferdinand Marcos potpisao je zakon nazvan Magna Carta of Filipino Seafarers, s ciljem zaštite prava i dobrobiti filipinskih pomoraca, kako domaćih tako i inozemnih, te promoviranja njihovog punog zapošljavanja, prenosi pomorac.hr.

Novi zakon stvara sveobuhvatan okvir za očuvanje i unapređenje prava i dobrobiti filipinskih pomoraca u domaćem i međunarodnom brodarstvu. Također ima za cilj poboljšanje obrazovanja, obuke i programa za kadete, kako bi se unaprijedile vještine pomoraca.

“Ovo je naš način da kažemo našim pomorcima: vidimo vas, čujemo vas i ovdje smo da vas podržimo,” rekao je Marcos.

Zakon je osmišljen kako bi uskladio politike među agencijama u Manili, kao što su Komisija za visoko obrazovanje, Ministarstvo vanjskih poslova, Pomorska industrijska uprava (MARINA), Filipinska obalna straža, Ministarstvo rada i zapošljavanja te Ministarstvo za radnike migrante.

MARINA će biti zadužena za nadzor nad pomorskim obrazovanjem, s ovlastima da akreditira, regulira i nadzire obrazovne i trening ustanove koje nude programe pomorskih studija i tehničke tečajeve.

Zakon također uvodi mehanizme, pravila i postupke za osiguravanje pravičnog, brzog i pravednog rješavanja i provedbe odluka koje pomorcima dodjeljuju plaće, zakonske naknade, te potraživanja za smrt i invalidnost.

“S usvajanjem Magna Carta of Filipino Seafarers, naši pomorci mogu očekivati veću zaštitu svojih prava i dobrobiti, osiguravajući da njihov doprinos bude pravilno priznat i poštovan,” izjavila je Marissa Magsino, članica Zastupničkog doma, piše Splash247.

24. rujan 2024 09:59