StoryEditorOCM

uskraćena pravaDiskriminacija na brodovima: više od polovici pomoraca zabrenjeno iskrcavanje u lukama

Piše V. V.
23. lipnja 2024. - 10:21

Iako pomorsko pravo dopušta članovima posade slobodan izlazak na obalu kad je brod u luci, situacija u praksi često je suprotna. Po istraživanju u kojem je učestvovalo 230 sindikata pomoraca sa 700 tisuća anketiranih članova, više od polovice ih je odgovorilo da im je barem jednom bilo zabranjeno iskrcati se u luku.

Najrestriktivnije su luke SAD-a koje su nakon donošenja International Ship and Port Facility Security Codea 2004. počele masovno uskraćivati napuštanje broda pomorcima iz zemalja za koje vlasti SAD-a smatraju da surađuju s terorističkim organizacijama.

Na svojoj koži tu su zabranu najviše su iskusili pomorci iz Pakistana. Strah od terorizma nije jedini razlog uskraćivanja prava na izlazak s broda. Po istraživanju AMOSUP-a, filipinskog sindikata pomoraca, čak tri četvrtine filipinskih mornara suočilo se sa zabranom napuštanja broda. U njihovom slučaju radilo se o strahu od ilegalne imigracije, jer su lučke vlasti procijenile kako se lako može dogoditi da filipinski pomorci ostanu na kopnu.

23. lipanj 2024 10:22