StoryEditorOCM

ISTRAŽIVANJEDigitalizacija pomorstva povećala broj alarma na zapovjedničkom mostu za čak 197 posto!

Piše OM
17. rujna 2024. - 12:51

Digitalizacija u pomorstvu dovela je do povećanja broja alarma na zapovjedničkom mostu za 197 posto u manje od dva desetljeća, što često stvara kritična preopterećenja i dovodi do lošeg donošenja odluka, otkriva novo istraživanje klasifikacijskog društva Lloyd’s Register, a prenosi pomorac.hr.

Broj alarma na brodovima mora se racionalizirati kako bi podržavali operativne odluke časnika i promatrača, a ne postali distrakcija ili smetnja, upozorava studija LR-a.

Analiza podataka o alarmima na mostu pokazuje povećanje od 197 posto u broju alarma po satu dok je brod na otvorenom moru, u usporedbi s gotovo dva desetljeća ranije. Istraživanje je također otkrilo da sada ima 70 posto više alarma u obalnim vodama i 6 posto više u ograničenim vodama nego prije 20 godina.

Na brodskom mostu, maksimalni broj alarma doseže čak 74 po satu u situacijama koje zahtijevaju visoku razinu koncentracije časnika za navigaciju. U strojarnici, određeni brodski segmenti bilježe prosječno 2.500 strojevnih alarma dnevno, dok je maksimalni dnevni broj dosezao čak 22.500 alarma.

Digitalizacija je dovela do povećanja broja tehnologija i senzora instaliranih na brodovima, često s funkcijama alarma.

“Izrazito velik broj alarma sada na brodu često dovodi do umora od alarma, što može negativno utjecati na svijest časnika o situaciji i njihovu izvedbu,” navodi se u novom istraživanju.

Trenutno ne postoje regulatorni instrumenti koji zahtijevaju opravdanje sigurnosnih prednosti koje pružaju alarmi.

Duncan Duffy, globalni voditelj tehnologije, elektrotehničkih sustava i digitalizacije u LR-u, izjavio je: “Ova istraga otkriva nepredviđene posljedice mnogih nekoordiniranih zahtjeva za alarmima koji su sastavljeni u sustav broda. Potreba za nekim alarmima je očita, ali zbrka oko potrebnih akcija ili nesigurnost u vezi s uzrocima može dovesti do ozbiljnih incidenata.”

Nakon rezultata ovog istraživanja, LR i odabrani partneri stvorili su industrijsku radnu skupinu koja će istražiti pristupe srodnih industrija i procijeniti njihovu prikladnost za upravljanje sustavima alarma u pomorskom kontekstu, uz financijsku potporu Danskog pomorskog fonda.

17. rujan 2024 13:00