StoryEditorOCM

fešta u BetiniBio je to dan za pamćenje! ‘Sirotica‘ briljirala na jubilarnoj Regati za dušu i tilo, natjecalo se 37 gajeta

Piše Jordanka Grubač/Šibenski.hr
16. kolovoza 2022. - 10:22

To je prvi dojam, izrečen naravno u dahu, koji sam čula o 20. i jubilarnoj Regati za dušu i tilo, održanoj u Betini užežin Vele Gospe, Ljeta gospodnjeg 2022.

Počeli su, reći će kasnije na svečanosti toga razdraganog naroda mora, na Trgu na moru, predsjednica Udruge betinska gajeta 1740 Marinka Fržop, prije 20 godina skromno i samozatajno - a evo nas danas ovdje na istom mistu ali smo daleko iskusniji i snažniji.

Veseli nas što smo uspjeli u namjeri da brod približimo svima a naročito mlađima. Oni koji su regatu započeli već su u godinama, neki više i nisu među nama ali naše zadovoljstvo - to su svi ovi iz mladog naraštaja, naposljetku i svi ljudi dobre volje koji će ovo nastaviti.

image

U Betini održana jubilarna regata za dušu i tilo

No evo redom: na regatnom startu bilo je 37 gajeta, dva leuta i šest kaića. Posade su stigle iz Murtera, iz Pašmana, Ugrinića, Biograda, Jezera, Tisna, Sukošana, Prvić Šepurine, Preka, piše Šibenski.hr.

- Idrilo se u betinskom akvatoriju po tradicionalnoj ruti, rekli bi po morskoj ruti težaka, po kojoj su naši stari stoljećima burtižali. Ovu je odredio regatni odbor prema vremenskojsituaciji, a idrilo se na ruti: luka Betina pa prema Plitkoj vali, okolo Punte rata pa na bovu koja je bila utopljena na sredini kanala prema Pirovcu, i okolo nje nazad u porat i cilj - opisuju mi iz regatnog odbora.

Glavni sudac regate i predsjednik regatnog odbora bio je iskusni jedriličar i kalafat i jedan od stupova svega ovoga, Ante Fržop:

- Vrime izjutra nije bilo obećavajuće, bio je burin pa tramuntana, ali je zvalo na meštral i tako je u drugom dijelu lipo i okrenilo. Bilo je 10-15 čvorova vitra i traja je sve do navačer, a nama dosta da svi završe regatu. Odnosno, bio je jedan protest posade Trtuše na Godulicu, ali je Krešimir Papeša prizna da su ih oko bove lagano udrili, Godulica je diskvalificirana inače bi bila druga a mi smo onda po tome napravili redosljed.

I bilo je lipo to što se poklopilo da je u kanalu prema Prosiki bila regata optimista i lasera, ali mi smo to riješili na licu mista, nismo im zasmetali jer oni su važniji nego mi. Oni su ti koji dolaze, koji uče idriti i koji će nas zaminiti - govori mi Ante Fržop.

image

U Betini održana 20. regata Za dušu i tilo

Start je bio kao i svaki betinski - slikovit, dinamičan, lijep. I vrijeme je bilo lijepo, i sva ta čeljad bila je lijepa, i raspoloženje je bilo lijepo i nije bilo razloga da ta značajna i puna smisla regata na latinsko idro, ne završi regularno i – nadasve lijepo!

- Svi vi okupljeni na ovoj regati i sad na ovoj našoj prigodnoj fešti, svi vi i oni prije vas, a neki već i nisu među nama, svi ste zaslužni za to što smo danas ovdje, okupljeni oko našeg broda. Uvijek me jako dojmi koliko ste duboko prožeti idejom i tradicijom koju nastojimo promovirati, koliko ste dosljedni u međusobnom podržavanju sa zajedničkim ciljem: da sačuvamo i od zaborava spasimo baštinu naših otoka, a tu je na prvom mjestu tradicijski način jedrenja. Upravo ste vi najzaslužniji za ovu jedinstvenu priču, za onu lipu sliku starta regate koju šaljemo u svit već 20 godina - rekla je Marinka Fržop predsjednica Udruge betinska gajeta 1740 koja zajedno s Uredom Turističke zajednice organizira tu regatu.

- Na vama je da sobom vodite ovaj mladi naraštaj, ovu našu dicu, da ih učite vještinama jedrenja i da ih učite da vole svoje podneblje i svoj zavičaj. Da sutra znaju čuvati tu iskru tradicije koja je nakad otočanima, njihovim precima, bila od životne važnosti.

Onda su, kako to već ide, podijeljena priznanja, ono najveće otišlo je, nažalost, posthumno, uz dr Vladimira Skračića začetniku svega toga murterskog čuda sa dalekosežnim „posljedicama“ - Željku Jeratu.

Biranim je riječima o njemu govorila Marinka Fržop, rekla je da je imao karizmu vođe, da je bio dobar duh svih druženja, ustrajan da drveni brod i sve oko njega približi mladima i nastavi tradiciju: Naš kapetane Željko mirno počivaj jer tvoja flota jedri punim jedrima dalje, u duhu tradicije, onako kako si želio- rekla je Marinka Fržop.

Posthumno priznanje dobio je i Šime Jušić, ali i oni koji danas na svu sreću i dalje bordižaju ovom regatom, Ante Fržop, Branko Jadrešić, Milan Burtina, Borko Jadrešić, Eugen Šandrić. Zaslužni za suradnju u svim tim organizacijama, svih tih 20 godina, dobili su zahvalnice, mislimo na razne organizacije, no nagrade za dugogodišnji doprinos dobili su i zaslužni pojedinci, Krešimir Bosna, Vladimir Nadrčić, Mare Brajković, Branimir Bilić, Rajko Škevin.

Bilo je tu još niz zgodnih nagrada za ovo i ono ali naposljetku, valja reći i rezultate regate!

image

U Betini održana tradicionalna regata Za dušu i tilo

Kategorija kaić

1. MU 906 lađa Marinka, Šime Bosna

2. Lađa Marija, Nikola Burtina

3. MU 175, Šime Lovrić

Kategorija leut

1. MU 85 Gušte, don Miroslav Stojić betinski župnik

2. MU 8 Bažokić, Ive Šikić Bažokić

Kategorija gajeta

1. MU 485 Sirotica, Damir Ćorkalo

2. MU 752 Trtuša, Ante Turčinov

3. MU 988 Modravka, Hrvoje Jakovčev

Sveukupni pobjednik regate je dugogodišnji favorit - gajeta Sirotica s posadom Damira Ćorkala.

23. travanj 2024 20:18