StoryEditorOCM

ZasluženoDr. Vladimir Skračić dobio ‘matrikulu‘ kao vjerni čuvar hrvatske maritimne baštine na manifestaciji "Latinsko idro"

Piše M.I.
3. listopada 2022. - 12:06

Na završnoj manifestaciji "Latinsko idro" u Murteru po prvi put je dodijeljena Nagrada za zasluge u razvoju, afirmaciji i promicanju danas već značajnog duž jadranskog pokreta plovidbe tradicijskog drvenog broda i očuvanju maritimne baštine uopć, javljaju iz udruge Latinsko idro.

Dobitnik prve nagrade imenom Matrikula čuvara hrvatske maritimne baštine "Željko Jerat" je dr.Vladimir Skračić, idejni začetnik regata na latinsko idro koje se odvijaju već 25 godina.

U Republici Hrvatskoj nije postojalo slične nagrade dosad.

Skračićevu ideju u djelo je već prve godine održavanja regate u djelo proveo Željko Jerat uz pomoć Bratovštine svetog Nikole iz Murtera.

- Slobodno se može reći da su od tada do danas Vladimir Skračić i Željko Jerat bili i ostali temeljni kamen regate koja je počela sa sedam brodova - od čega samo tri potpuno opremljena, a narasla do preko sedamdeset. No, ne samo regate, nego i cijelog jednog iznimno vrijednog pokreta zaštite i okupljanja svih kojima su na srcu baštinske vrijednosti i to na nacionalnoj razini - javlja Latinsko idro.

Nominirani za Matrikulu čuvara hrvatske maritimne baštine u ovoj prvoj godini bili su još i: prof.Velimir Salamon, prof.Joško Božanić, meštar kalafat Ante Fržop, prof.Vladimir Skračić i novinarka Jordanka Grubač.

U Povjerenstvu za dodjelu nagrade radili su predsjednik Udruge Latinsko idro Jakov Lovrić, zatim Nikola Bašić, Luka Mudronja, Miro Cvitković, Hrvoje Gunjača, Branko Kirigin i Robert Mohović. Nagradu je uručila Željkova kćer Ana Šoić.

Na održanoj 25. regati Latinsko idro nastupilo je 70 brodova, a pobjednica jubilarne regate je gajeta Trtuša MU 752 s kormilarom Antom Turčinovom.

Uskoro stiže galerija s regate.

26. travanj 2024 02:16