StoryEditorOCM

EGZOTIKA U JADRANUZnanstvenici s Instituta za oceanografiju objavili priručnik o novim vrstama riba i rakova

Piše M. I.
16. kolovoza 2023. - 09:38

Djelatnici Instituta za oceanografiju i ribarstvo, prof. dr. sc. Jakov Dulčić i dr. sc. Branko Dragičević, objavili su priručnik o novim vrsta riba i rakova deseteronožaca u Jadranskom moru.

Ovaj priručnik izrađen je u sklopu AdriaMed projekta "Znanstvena suradnja za podršku odgovornom ribarstvu u Jadranskom moru" i pruža temeljne informacije o novim vrstama riba koje su se pojavile nakon 2000. godine i svim nezavičajnim vrstama rakova.

Priručnik je napisan na engleskom jeziku i može se slobodno skinuti u pdf formatu na sljedećoj poveznici: https://www.fao.org/3/cc7154en/cc7154en.pdf.

Ukupno 15 rakova i 52 riblje vrsre opisane su u ovom priručniku koji broji 112 stranica. Nakon uvodnog dijela, koji daje opći pregled geografskih karakteristika Jadranskog mora, u nastavku su detaljno opisane nove vrste.

Dulčić kao hrvatski znanstvenik niz godina istražuje posljedice invazivnih vrsta po morske ekosustav, a proteklih godina aktivno je sudjelovao u radu Međunarodnog povjerenstva za znanstveno istraživanje Sredozemlja (International Commission for Scientific Exploration of the Mediterranean Sea – CIESM) sa sjedištem u Monaku.

Treba napomenuti da CIESM je još 2002. godine pod pokroviteljstvom monegaškog princa Alberta II. tiskao Atlas egzotičnih vrsta riba u Sredozemlju, u kojem je iznesen pregled 90 stranih vrsta riba koje su pristigle iz Atlantika, Crvenog i Crnog mora ili su pak u njega dospjele putem balastnih voda, bijegom iz uzgajališta ili akvarija.

No zbog izrazito velikog priliva novih vrsta riba koje su u Sredozemlje ušle u protekla dva desetljeća pripremljeno je novo izdanje ovog Atlasa u kojem je predstavljeno dvostruko više, odnosno točno 189 egzotičnih, stranih vrsta riba koje su do sada zabilježene u Sredozemlju. Uz Dulčića, Atlas su pripremali i znanstvenici Daniel Golani iz Izraela, Lidia Orsi Rellini i Ernesto Azzurro iz Italije te, Enric Massutti iz Španjolske.

02. svibanj 2024 13:07