StoryEditorOCM

američka ikonaU 93. godini preminuo Buddy Melges, legendarni američki jedriličar i brodograditelj

Piše M. I.
19. svibnja 2023. - 14:57

Harry Clemons "Buddy" Melges Jr., koji se smatra jednim od najuspješnijih jedriličara u američkoj povijesti, preminuo je ovog petka u 93. godini, prenosi sail world.

Uz jedrenje, bavio se tijekom života i brodogradnjom u brodogradilištu Melges Boat Works, obiteljskoj firmi koju je pokrenuo njegov otac Harry. Počeli su s drvenim čamcima na vesla, a tijekom desetljeća firma se razvila u pionira u inovacijama u jedrenju. Dobro su nam poznate one-design jedrilice i klasa Melges 24,malena sportska jedrilica u kojoj može jedriti 4-5 jedriličara u tehničkim regatama oko oznaka.

Buddy Melges je tijekom svoje sportske karijere osvojio više od 60 važnih jedriličarskih titula jedriličarskih natjecanja, u različitim tipovima sportskih jedrilica, kao i u takozvanom ice-boatingu, na zaleđenom jezeru. Najznačajnija mu je ona iz 1992. godine kada je kao kormilar uz Billa Kocha osvojio America‘s Cup.

Imao je čast biti uvršten u Kuću slavnih America‘s Cupa, kao i u Kuću slavnih Inland Lake Yachting Association, što je dokaz njegovog utjecaja na jedrenje unutarnjim jezerima.

image

Cro Melges 24

07. svibanj 2024 10:10