StoryEditorOCM

labudova regataNa startu Melges 24 Cupa u Splitu čak 17 hrvatskih brodova i 77 jedriličara: ključni su znanje, umješnost i uigranost kormilara i posade

Piše M.I.
29. rujna 2022. - 11:47

Impresivnih 17 hrvatskih brodova i 77 jedriličara naći će se na startu regate Labud CRO Melges 24 Cup koja se u Splitu jedri od 30. rujna do 2. listopada uz partnerstvo specijalne bolnice Medico, OneSailsa, Sailing Pointa i Digitalnog akvarija.

- Izuzetno nam je drago što će Labud u splitskom mjesecu jedrenja na regati Melgesa ugostiti sjajne hrvatske jedriličare koji jamče istinski spektakl na moru. Imati ovakvu startnu listu na kojoj su najbolji od najbolji velika je čast, a sigurno je i održavanje velike Mrduje pridonijelo rekordnom broju posada koje će dodatno uveličati praznik jedrenja u Splitu - poručio je u ime organizatora iz JK Labud Josip Olujić, bivši hrvatski reprezentativac u klasi Finn.

CRO Melges 24 Cup u kratkom je vremenu postao najbrojnija i najjača jedriličarska serija na Jadranu te s preko 20 brodova predstavlja treću najveću flotu Melgesa 24 u čitavom svijetu. Ove je godine održano pet regata i ukupno 30 jedrenja, a trenutačno je vodstvu posada Universitas Nova Ivana Kljakovića Gašpića ispred Panjića Luke Šangulina i Matarana 24 Ante Botice.

- Konkurencija je sjajna, o pobjedniku regata odlučuju nijanse, tako da je svima nama veliki gušt jedriti u Melgesu. Ovaj vikend u Splitu će biti poseban i zbog Mrduje, a nama je ova regata idealna priprema za Europsko prvenstvo u Melgesu koje u Genovi starta krajem listopada - veli Ivo Matić iz trogirske posade Mataran 24.

image

Klasa Melges 24

Klasa Melges 24, međunarodno je rasprostranjena klasa monotip jedrilice, priznata od Svjetske jedriličarske federacije i vrlo atraktivna jedriličarima upravo zbog činjenice da se jedri i natječe na jedrilicama istih tehničkih karakteristika što znači da na regatnom polju vlada ravnopravnost, a u borbama jedara odlučuje znanje, umješnost i uigranost kormilara i posade.

S preko 900 jedrilica na svijetu, ova klasa na međunarodnoj razini okuplja najbolje od jedriličarskog svijeta - sudionike America‘s Cupa, Volvo Ocean Racea, olimpijce, kao i mnogobrojne vrsne jedriličare profesionalce. I u Hrvatskoj je klasa Melges 24 okupila kremu hrvatskog jedrenja poput Šime i Mihovila Fantele, Tončija Stipanovića, Karla Kureta, Ivana Kljakovića Gašpića, Filipa Jurišića, Tomislava Bašića, Stjepana Vitaljića i brojne druge.

Donosimo listu posada Labud CRO Melges 24 Cup: AmorWave, Blue Label, Iggy, Joyrunner, Lero, Mataran 24, Obi-Wan, Orage, Palmina, Panjić, PointOne, Razjaren, Strilica Zuxu, The Pimp, Universitas Nova, Yikes, Zen.

image

Klasa Melges 24

25. studeni 2022 14:58