StoryEditorOCM

TragedijaOd posljedica trovanja 13 pomoraca preminulo na kineskom brodu, a 9 ih je u kritičnom stanju. Tu večer konzumirali su ribu

Piše M.I.
4. listopada 2022. - 09:54

Trinaest 13 članova posade preminulo je, a 9 ih je hospitalizirano u kritičnom stanju od posljedica teškog trovanja hranom na bulk carrieru Wu Zhou 8 u vlasništvu kineskog COSCO Shippinga, javljaju vijetnamske vlasti, a prenosi Trade Winds News, pomorski glasnik.

Sumnja se da je uzrok trovanja riba.

Brod za rasuti teret, koji je bio na putu iz Tajlanda za Kinu, prošlog je petka zatražio hitnu medicinsku pomoć nakon što se čak 18 od ukupno 21 član posade iznenada razbolio. Kada je kapetan zatražio pomoć, brod se nalazio oko 63 milje jugoistočno od otoka vijetnamskog otoka Con Dao.

- Rečeno nam je da se na brodu nalazi 10 umrlih i da su svi umrli od trovanja hranom - izjavio je za AFP jedan od spasilaca koji je poslan s helikopterom kao pomoć.

Hospitalizirani pomorci i dalje su u teškom stanju. Navodno su dan prije tegoba konzumirali pačje meso iz konzerve, no nije bilo problema od toga. U petak pak za večeru imali su ribu i povrće nakon čega je većina dobila simtome trovanja hranom poput bolova u trbuhu, proljeva i povraćanja. Među preminulima je i brodski kuhar.

- Preživjeli su u kritičnom stanju i medicinsko osoblje pokušava ih spasiti. Nismo uspjeli identificirati nacionalnost mornara, ali vjerojatno su Kinezi - dodao je spasilac.

Nažalost, trovanja hranom na brodovima nisu rijetkost.

- Većina brodarskih tvrtki još uvijek ne provodi dovoljno sati obuke o sigurnosti hrane, u čemu prednjače one kineske. Ovaj incident pokazuje koliko je važna sigurna priprema hrane, a posebno vrsta ulovljene ili kupljene ribe.

Riba ulovljena u zagađenim vodama ili kupljena iz neprovjerenih izvora može dovesti do trovanja hranom i drugih zdravstvenih problema. Konačno, neke ribe same po sebi jako su otrovne poput ribe napuhače čiji otrov može naškoditi velikom broju ljudi od samo jednog primjerka ribe - upozorio je Christian Ioannou, izvršni direktor Marine Catering Training Consultancy (MCTC).

26. travanj 2024 22:58