stdClass Object ( [id] => 1221945 [title] => Počinje vrijeme najboljeg lova kirnji: čak je i u varaličarenju dobro koristiti prirodne mamce jer znatno poboljšavaju rezultat [alias] => udicom-na-kraljice-dubine-pocinje-vrijeme-najboljeg-lova-kirnji [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za razliku od prije desetak, petnaest godina, kada je kirnje malo tko udicom lovio, i to uglavnom slučajno, u posljednje vrijeme sve je više udičara koji ih love, čak i ciljano. A upravo je rana jesen, predstojećih mjesec-dva dana najbolje vrijeme za takav lov.

Iako su se iz toplijih mora doselile i relativno brzo razmnožile i rasprostranile nove vrste, ukupno brojno stanje kirnji u Jadranu stagnira, a najveća lovna težina opada.

Unatoč tome, udičari ih sve masovnije i uspješnije love zahvaljujući u prvom redu usavršavanju tradicionalnog načina lova, te sve uspješnijoj primjeni vertical jigginga. Ako ih i ne ulove, u takvom ribolovu u pravilu izvuku pagara, krunaša ili koju drugu cijenjenu ribu. Zbog svega toga, isplati se pokušati ciljano loviti kirnje.

Kirnje naseljavaju cijeli Jadran, ali ne ravnomjerno, niti su sve vrste podjednako brojne, pa je za njihov uspješan lov presudno znati gdje bi mogle biti, osobito tri najbrojnije vrste – kirnja golema, kirnja zlatica ili dugulja, te kirnja zubuša ili šarulja.

Posao pronalaženja staništa olakšava i što se sve odrasle kirnje, a samo takve se smiju loviti jer im je minimalna lovna dužina 60 cm, zadržavaju na dnu na kojem ima rupa i procjepa za skrivanje.

Najbrojnija kirnja golema rasprostranjena je od Prevlake do Savudrije, najčešće na strmim obalama s velikim kamenim gromadama. Izbjegava pučinske brakove, a omiljena staništa su joj položeni dubinski brakovi južnog Jadrana.

---

image

Iz velikih dubina najčešće stigne već uginula

------
image

S kirnjom se love i druge cijenjene ribe

---

Rado se zadržava i po vanjskim obalama i unutarnjim kanalima. Najradije je na užoj lokaciji gdje može vertikalno migrirati, u toplijem dijelu godine u pliće, a u hladnijem u dublje. Takve su lokacije često vrlo blizu obale, osobito na krajnjem jugu gdje se i na samo desetak metara od obale nalaze strmine koje poniru i do 70 metara u dubinu.

Duboki brakovi

Kirnja zlatica ili dugulja najčešće se sreće od Prevlake do otoka srednje Dalmacije, dok je sjevernije od Kvarnera nema. Najmanja je od svih vrsta jadranskih kirnji, pa naraste tek nešto više od 15 kg i do 140 cm dužine. Živi najčešće na dubinama između 20 i 80 metara, a ponekad zna zaći i mnogo dublje. Voli mjesta s jakim kurentom, strme zidove brakova, odvojene manje brakove te kamene gromade na pjeskovitom dnu gdje može naći zaklon.

Leđa joj krase naizmjenične tamnije i svijetlije pruge, koje su izraženije kod mladih kirnji i kod spolno zrelih ženki. U plovu do nekoliko desetaka primjeraka naseljava duboke brakove, gdje lebdeći uz njihove strmije dijelove dugulje dočekuju plijen. Obilaze i položene, naoko puste terene u blizini kakvog zida ili odvojene gromade. Jede sve što može uloviti, a najčešće su to rakovi, glavonošci i ribe.

​Kirnja zubuša obitava na dubljim muljevitim i pjeskovitim dnima s usamljenim kamenim gromadama, ispod kojih ispuše rupe za skrivanje. Zadržava se i na livadama morske trave, često u društvu kirnje zlatice.

Takvi mekani tereni najčešće su u velikim uvalama, unutarnjim kanalima, a idealna staništa su joj olupine, komadi potopljenih brodova ili neki veći otpad na mekanom dnu, osobito izvan dosega podvodnih ribolovaca. Najpoznatija staništa su joj južno i jugoistočno od otoka Mljeta.

---

image

Treba se čuvati pilasto nazubljenih škržnih pretpoklopaca

------
image

Kirnja zlatica ili dugulja

---

Sve se odrasle kirnje zadržavaju na prilično velikim dubinama, ovisno o vrsti i dobu godine. Tako se golema kirnja, koja se kreće i na manjim dubinama od tek 10-ak metara, posebno ljeti, spušta do 100 metara. Zlatica je ljeti i na samo 8 metara, a zimi se spušta do čak 200 metara, ali je najčešće na više od 30 m.

Početkom rujna većina kirnji, osobito odraslih, u pravilu je na dubinama većim od 20 metara. Kasnije, sa spuštanjem termokline i kirnje će se spuštati sve dublje. Znači, u ranu jesen ih je najbolje tražiti na dnima između 20 i 50 do 70 metara pod površinom.

Čuvarice teritorija

Za razliku od mlađih, odrasle kirnje su usamljenice s izraženim teritorijalnim nagonom. No, u vrijeme mrijesta, koji na nekim lokacijama traje i u prvoj polovini rujna, veliki mužjaci okupljaju harem, grupe od nekoliko ženki.

Tijekom mrijesta i danima nakon njega mužjaci će biti znatiželjni i agresivni prema svemu što se pojavi na teritoriju njihova harema, što znatno olakšava njihov lov udicom, posebice varaličarenjem.

Po našim propisima minimalna lovna dužina kirnji je 60 cm. Zbog toga, ali i velike dubine s koje ih treba izvući, te mogućnosti da se zavuku u prvu rupu i rašire škržne poklopce, što je kraj lova, kirnje je nužno loviti snažnim priborom. Daleko jačim od onog koji se kod nas obično koristi, obvezno vrhunske kvalitete. Ako se lovi iz ruke, kao što to još uvijek čini većina naših slanih ribolovaca, na motovilo valja namotati strunu, ne tanju od milimetra.

---

image

Glavonošci su odlični mamci

------
image

Tenya varalica uspješno je odradila posao

---

Međutim, toliko debela struna sigurno je jača od 30 libri, a to je najveća zakonom dopuštena jačina pribora za rekreativni ribolov. Zbog toga barem dio pribora, najbolje privez, mora biti navedene jačine. Puno bolje je koristiti štap i ostali suvremeni pribor jačine 30 libri, kojim je moguće savladati i najtežu kirnju, zbog savitljivosti štapa i mogućnosti podešavanja jačine kočnice role.

Osim parangalom i samicom, metodama koje ne spadaju u sportski, nego privredni ribolov, udičari kirnje najčešće ulove iz plovila čekanjem, te tehnikom​ vertical jigging. Slučajno ih love i dubinskom panulom, u pravilu onom za zubaca, koja se vuče nad samim dnom 15 do 20 metara i više pod površinom. Kidanja su, nažalost, česta, uglavnom zbog nedovoljno jakoga pribora.

Kirnje se uglavnom hrane sitnim ribama, rakovima i glavonošcima. Pustoše naselja jastoga, svoje omiljene poslastice, pa su se mali primjerci ovoga raka nekada najčešće koristili kao mamac za njih. Dobrima su se pokazali i škampi, te kozice. Međutim, efikasni su i mnogi daleko pristupačniji i jeftiniji mamci. U prvom redu lignja, sipa i muzgavac, zatim komadi i fileti skuše, lokarde i druge plave ribe, a love se i na špare, crneje, kanjce…

​Bijeg u rupu

Čak i kad se lovi varaličarenjem, dobro je koristiti prirodne mamce, jer oni znatno poboljšavaju rezultat. U tu je svrhu najbolje koristiti velike kozice, muzgavce, lignje, sipe i krakove hobotnice.

U takvom vertical jigging ribolovu najbolje je koristiti varalice tipa tenya, čiji je standardni dio i prirodni mamac. Odlično rješenje je i live kab varalica, zapravo nosač mamca, muzgavca ili nekog drugog glavonošca.

Kad zagrize mamac i osjeti da je ulovljena, prva reakcija kirnje je da spas potraži u najbližoj pukotini. Tu dolazi do izražaja snaga pribora, ali i vještina i fizička sprema ribolovca, pogotovo ako je riječ o krupnijoj kirnji, jer nju treba što prije odlijepiti od dna i bez mnogo taktiziranja i zamaranja izvući na površinu.

---

image

Tenya varalica i kozica - ubojita kombinacija

---

Na sreću, kada je podignuta s dna, kirnja se relativno lako dovlači do plovila, jer brzo gubi snagu. Najbolje je prihvatiti kukom, manje primjerke i mrežnom prihvatnicom, a ako njih nema rukom – tako da se palac i kažiprst jedne ruke zabiju u očne duplje.

Kojom je tehnikom i kako kompletiranim priborom kirnje najbolje loviti, najviše ovisi o mjestu lova. Na podmorskim uzvisinama, najbrojnijim obećavajućim pozicijama, najbolje je loviti sporim skosavanjem, i to načinom koji nazivaju ples na dnu.

Nakon spuštanja prirodnog ili umjetnog mamca na dno, lovi se tako da se pribor podigne s četiri do pet trzaja štapa i namotaja role, a zatim spusti s dva do tri trzaja štapom uz jedan do dva namotaja role.

Sve se to izvodi vrlo polako, a kad se mamac podigne na deset do petnaestak metara od dna, ponovo ga spuštamo i postupak se ponavlja. Osim kirnji, ovom se tehnikom vrlo učinkovito love i ostale grabljivice koje se uglavnom drže dna, poput zubaca i pagra.

Lov žičarom

Kančanica za takav lov može se kompletirati na klasičan način​ (paternoster, očenaš) s tri priveza i udice postavljene poviše olovnice.

Na brakovima se može loviti i priborom posebno dobrim za lov na olupinama, sa samo jednom udicom. Kada se lovi cijelim ribicama, osobito živim, kančanicu treba izraditi bez završnjaka, s olovnicom na kraju osnovne strune i kliznim privezom. On se posredstvom vrtilice, sa ili bez kopče, postavlja na osnovnu strunu. Hod metar do tri dugoga priveza ograničava se do pet metara poviše olovnice.

Ovim priborom, poznatim kao žičara, lovi se tako da se nakon što olovnica dotakne dno i zategne se osnovna struna niz nju spusti privez s mamcem.

Uz strme padine i nad olupinama moguće je loviti po mirnom moru, dok je nad brakovima to moguće i kad je uzburkano.

---

KIRNJE U JADRANU

Vrste kirnje u Jadranu: kirnja zlatica (Epinephelus costea), kirnja zubuša (Epinephelus caninus), kirnja obična ili golema (Epinephelus marginatus) i kirnja glavulja (Polyprion americanus), te pridošlice: kirnja bjelica (Epinephelus aeneus), narančasto - pjegasta (Epinephelus coioides) i češljasta kirnja (Mycteroperca rubra). Spadaju u porodicu vučica (Serranidae), koja je dobila ime po tome što njezini članovi imaju pilasto nazubljen škržni pretpoklopac (lat. serra - pila).

Inače, ovoj obitelji od jadranskih riba pripadaju još i kanjac, pirka, vučić, matulić barjaktar i matulić šiljoglavac.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Udicom na kraljice dubine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Udicom na kraljice dubine 2 0 8579 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2019-08-20 10:17:45 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-06 06:09:17 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-09-06 05:54:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 96 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2019\/08\/20\/11493918.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/20\/11493902.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/20\/11493904.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/20\/11493906.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/20\/11493910.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/20\/11493916.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/20\/11493922.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/20\/4913343.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Hobotnica na Live cab<\/em> varalici<\/p>","

Glavono\u0161ci su odli\u010dni mamci<\/p>","

Iz velikih dubina naj\u010de\u0161\u0107e stigne ve\u0107 uginula<\/p>","

Tenya<\/em> varalica uspje\u0161no je odradila posao<\/p>","

S kirnjom se love i druge cijenjene ribe<\/p>","

Tenya<\/em> varalica i kozica - ubojita kombinacija<\/p>","

Treba se \u010duvati pilasto nazubljenih \u0161kr\u017enih pretpoklopaca<\/p>\n\n

\u200b<\/p>","

Kirnja zlatica ili dugulja<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_11493918_1920.jpg":"1920x1080","k_11493918_1280.jpg":"1280x1280","k_11493918_1024.jpg":"1024x1024","k_11493918_640.jpg":"640x640","k_11493918_480.jpg":"480x480","k_11493918_340.jpg":"340x340","k_11493918_220.jpg":"220x220","o_11493918_1280.jpg":"1280x960","o_11493918_1024.jpg":"1024x768","o_11493918_640.jpg":"640x480","o_11493918_480.jpg":"480x360","o_11493918_340.jpg":"340x255","o_11493918_220.jpg":"220x165","h_11493918_1280.jpg":"1280x854","h_11493918_1024.jpg":"1024x683","h_11493918_640.jpg":"640x427","h_11493918_480.jpg":"480x320","h_11493918_340.jpg":"340x227","h_11493918_220.jpg":"220x147","pp_11493918_1280.jpg":"1280x1628","pp_11493918_1024.jpg":"1024x1303","pp_11493918_640.jpg":"640x814","pp_11493918_480.jpg":"480x611","pp_11493918_340.jpg":"340x432","pp_11493918_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_11493902_1920.jpg":"1920x1080","k_11493902_1280.jpg":"1280x1280","k_11493902_1024.jpg":"1024x1024","k_11493902_640.jpg":"640x640","k_11493902_480.jpg":"480x480","k_11493902_340.jpg":"340x340","k_11493902_220.jpg":"220x220","o_11493902_1280.jpg":"1280x720","o_11493902_1024.jpg":"1024x576","o_11493902_640.jpg":"640x360","o_11493902_480.jpg":"480x270","o_11493902_340.jpg":"340x191","o_11493902_220.jpg":"220x123","h_11493902_1280.jpg":"1280x854","h_11493902_1024.jpg":"1024x683","h_11493902_640.jpg":"640x427","h_11493902_480.jpg":"480x320","h_11493902_340.jpg":"340x227","h_11493902_220.jpg":"220x147","pp_11493902_1280.jpg":"1280x1628","pp_11493902_1024.jpg":"1024x1303","pp_11493902_640.jpg":"640x814","pp_11493902_480.jpg":"480x611","pp_11493902_340.jpg":"340x432","pp_11493902_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_11493904_1920.jpg":"1920x1080","k_11493904_1280.jpg":"1280x1280","k_11493904_1024.jpg":"1024x1024","k_11493904_640.jpg":"640x640","k_11493904_480.jpg":"480x480","k_11493904_340.jpg":"340x340","k_11493904_220.jpg":"220x220","o_11493904_1280.jpg":"1280x960","o_11493904_1024.jpg":"1024x768","o_11493904_640.jpg":"640x480","o_11493904_480.jpg":"480x360","o_11493904_340.jpg":"340x255","o_11493904_220.jpg":"220x165","h_11493904_1280.jpg":"1280x854","h_11493904_1024.jpg":"1024x683","h_11493904_640.jpg":"640x427","h_11493904_480.jpg":"480x320","h_11493904_340.jpg":"340x227","h_11493904_220.jpg":"220x147","pp_11493904_1280.jpg":"1280x1628","pp_11493904_1024.jpg":"1024x1303","pp_11493904_640.jpg":"640x814","pp_11493904_480.jpg":"480x611","pp_11493904_340.jpg":"340x432","pp_11493904_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_11493906_1920.jpg":"1920x1080","k_11493906_1280.jpg":"1280x1280","k_11493906_1024.jpg":"1024x1024","k_11493906_640.jpg":"640x640","k_11493906_480.jpg":"480x480","k_11493906_340.jpg":"340x340","k_11493906_220.jpg":"220x220","o_11493906_1280.jpg":"1280x960","o_11493906_1024.jpg":"1024x768","o_11493906_640.jpg":"640x480","o_11493906_480.jpg":"480x360","o_11493906_340.jpg":"340x255","o_11493906_220.jpg":"220x165","h_11493906_1280.jpg":"1280x854","h_11493906_1024.jpg":"1024x683","h_11493906_640.jpg":"640x427","h_11493906_480.jpg":"480x320","h_11493906_340.jpg":"340x227","h_11493906_220.jpg":"220x147","pp_11493906_1280.jpg":"1280x1628","pp_11493906_1024.jpg":"1024x1303","pp_11493906_640.jpg":"640x814","pp_11493906_480.jpg":"480x611","pp_11493906_340.jpg":"340x432","pp_11493906_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_11493910_1920.jpg":"1920x1080","k_11493910_1280.jpg":"1280x1280","k_11493910_1024.jpg":"1024x1024","k_11493910_640.jpg":"640x640","k_11493910_480.jpg":"480x480","k_11493910_340.jpg":"340x340","k_11493910_220.jpg":"220x220","o_11493910_1280.jpg":"1280x960","o_11493910_1024.jpg":"1024x768","o_11493910_640.jpg":"640x480","o_11493910_480.jpg":"480x360","o_11493910_340.jpg":"340x255","o_11493910_220.jpg":"220x165","h_11493910_1280.jpg":"1280x854","h_11493910_1024.jpg":"1024x683","h_11493910_640.jpg":"640x427","h_11493910_480.jpg":"480x320","h_11493910_340.jpg":"340x227","h_11493910_220.jpg":"220x147","pp_11493910_1280.jpg":"1280x1628","pp_11493910_1024.jpg":"1024x1303","pp_11493910_640.jpg":"640x814","pp_11493910_480.jpg":"480x611","pp_11493910_340.jpg":"340x432","pp_11493910_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1597","hd_11493916_1920.jpg":"1920x1080","k_11493916_1280.jpg":"1280x1280","k_11493916_1024.jpg":"1024x1024","k_11493916_640.jpg":"640x640","k_11493916_480.jpg":"480x480","k_11493916_340.jpg":"340x340","k_11493916_220.jpg":"220x220","o_11493916_1280.jpg":"1280x1064","o_11493916_1024.jpg":"1024x851","o_11493916_640.jpg":"640x532","o_11493916_480.jpg":"480x399","o_11493916_340.jpg":"340x282","o_11493916_220.jpg":"220x182","h_11493916_1280.jpg":"1280x854","h_11493916_1024.jpg":"1024x683","h_11493916_640.jpg":"640x427","h_11493916_480.jpg":"480x320","h_11493916_340.jpg":"340x227","h_11493916_220.jpg":"220x147","pp_11493916_1280.jpg":"1280x1628","pp_11493916_1024.jpg":"1024x1303","pp_11493916_640.jpg":"640x814","pp_11493916_480.jpg":"480x611","pp_11493916_340.jpg":"340x432","pp_11493916_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_11493922_1920.jpg":"1920x1080","k_11493922_1280.jpg":"1280x1280","k_11493922_1024.jpg":"1024x1024","k_11493922_640.jpg":"640x640","k_11493922_480.jpg":"480x480","k_11493922_340.jpg":"340x340","k_11493922_220.jpg":"220x220","o_11493922_1280.jpg":"1280x853","o_11493922_1024.jpg":"1024x682","o_11493922_640.jpg":"640x426","o_11493922_480.jpg":"480x320","o_11493922_340.jpg":"340x226","o_11493922_220.jpg":"220x146","h_11493922_1280.jpg":"1280x854","h_11493922_1024.jpg":"1024x683","h_11493922_640.jpg":"640x427","h_11493922_480.jpg":"480x320","h_11493922_340.jpg":"340x227","h_11493922_220.jpg":"220x147","pp_11493922_1280.jpg":"1280x1628","pp_11493922_1024.jpg":"1024x1303","pp_11493922_640.jpg":"640x814","pp_11493922_480.jpg":"480x611","pp_11493922_340.jpg":"340x432","pp_11493922_220.jpg":"220x280"},{"size0":"415x640","hd_4913343_1920.jpg":"1920x1080","k_4913343_1280.jpg":"1280x1280","k_4913343_1024.jpg":"1024x1024","k_4913343_640.jpg":"640x640","k_4913343_480.jpg":"480x480","k_4913343_340.jpg":"340x340","k_4913343_220.jpg":"220x220","o_4913343_1280.jpg":"1280x1973","o_4913343_1024.jpg":"1024x1579","o_4913343_640.jpg":"640x986","o_4913343_480.jpg":"480x740","o_4913343_340.jpg":"340x524","o_4913343_220.jpg":"220x339","h_4913343_1280.jpg":"1280x854","h_4913343_1024.jpg":"1024x683","h_4913343_640.jpg":"640x427","h_4913343_480.jpg":"480x320","h_4913343_340.jpg":"340x227","h_4913343_220.jpg":"220x147","pp_4913343_1280.jpg":"1280x1628","pp_4913343_1024.jpg":"1024x1303","pp_4913343_640.jpg":"640x814","pp_4913343_480.jpg":"480x611","pp_4913343_340.jpg":"340x432","pp_4913343_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4719484 Threads: 4 Questions: 160569273 Slow queries: 69712 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4745211 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/udicom-na-kraljice-dubine-pocinje-vrijeme-najboljeg-lova-kirnji-1221945 [printLink] => /om/ribolov/udicom-na-kraljice-dubine-pocinje-vrijeme-najboljeg-lova-kirnji-1221945?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 609145 [name] => kirnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-27 12:36:17 [main_article_id] => 0 [alias] => kirnja [link] => /tag/kirnja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 662590 [name] => kako loviti kirnju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-10 10:02:35 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-kirnju [link] => /tag/kako-loviti-kirnju ) [2] => stdClass Object ( [id] => 689806 [name] => kirnja ribolov udica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-06 08:03:17 [main_article_id] => 0 [alias] => kirnja-ribolov-udica [link] => /tag/kirnja-ribolov-udica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Udicom na kraljice dubine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Počinje vrijeme najboljeg lova kirnji: čak je i u varaličarenju dobro koristiti prirodne mamce jer znatno poboljšavaju rezultat [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/20/11493918.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Hobotnica na Live cab varalici

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/20/11493918.jpg [title] => Šime Duvančić

Hobotnica na Live cab varalici

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/20/11493902.jpg [title] =>

Glavonošci su odlični mamci

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/20/11493904.jpg [title] =>

Iz velikih dubina najčešće stigne već uginula

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/20/11493906.jpg [title] =>

Tenya varalica uspješno je odradila posao

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/20/11493910.jpg [title] =>

S kirnjom se love i druge cijenjene ribe

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/20/11493916.jpg [title] =>

Tenya varalica i kozica - ubojita kombinacija

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/20/11493922.jpg [title] =>

Treba se čuvati pilasto nazubljenih škržnih pretpoklopaca

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/20/4913343.jpg [title] =>

Kirnja zlatica ili dugulja

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Za razliku od prije desetak, petnaest godina, kada je kirnje malo tko udicom lovio, i to uglavnom slučajno, u posljednje vrijeme sve je više udičara koji ih love, čak i ciljano. A upravo je rana jesen, predstojećih mjesec-dva dana najbolje vrijeme za takav lov.

Iako su se iz toplijih mora doselile i relativno brzo razmnožile i rasprostranile nove vrste, ukupno brojno stanje kirnji u Jadranu stagnira, a najveća lovna težina opada.

Unatoč tome, udičari ih sve masovnije i uspješnije love zahvaljujući u prvom redu usavršavanju tradicionalnog načina lova, te sve uspješnijoj primjeni vertical jigginga. Ako ih i ne ulove, u takvom ribolovu u pravilu izvuku pagara, krunaša ili koju drugu cijenjenu ribu. Zbog svega toga, isplati se pokušati ciljano loviti kirnje.

Kirnje naseljavaju cijeli Jadran, ali ne ravnomjerno, niti su sve vrste podjednako brojne, pa je za njihov uspješan lov presudno znati gdje bi mogle biti, osobito tri najbrojnije vrste – kirnja golema, kirnja zlatica ili dugulja, te kirnja zubuša ili šarulja.

Posao pronalaženja staništa olakšava i što se sve odrasle kirnje, a samo takve se smiju loviti jer im je minimalna lovna dužina 60 cm, zadržavaju na dnu na kojem ima rupa i procjepa za skrivanje.

Najbrojnija kirnja golema rasprostranjena je od Prevlake do Savudrije, najčešće na strmim obalama s velikim kamenim gromadama. Izbjegava pučinske brakove, a omiljena staništa su joj položeni dubinski brakovi južnog Jadrana.

---

image

Iz velikih dubina najčešće stigne već uginula

------
image

S kirnjom se love i druge cijenjene ribe

---

Rado se zadržava i po vanjskim obalama i unutarnjim kanalima. Najradije je na užoj lokaciji gdje može vertikalno migrirati, u toplijem dijelu godine u pliće, a u hladnijem u dublje. Takve su lokacije često vrlo blizu obale, osobito na krajnjem jugu gdje se i na samo desetak metara od obale nalaze strmine koje poniru i do 70 metara u dubinu.

Duboki brakovi

Kirnja zlatica ili dugulja najčešće se sreće od Prevlake do otoka srednje Dalmacije, dok je sjevernije od Kvarnera nema. Najmanja je od svih vrsta jadranskih kirnji, pa naraste tek nešto više od 15 kg i do 140 cm dužine. Živi najčešće na dubinama između 20 i 80 metara, a ponekad zna zaći i mnogo dublje. Voli mjesta s jakim kurentom, strme zidove brakova, odvojene manje brakove te kamene gromade na pjeskovitom dnu gdje može naći zaklon.

Leđa joj krase naizmjenične tamnije i svijetlije pruge, koje su izraženije kod mladih kirnji i kod spolno zrelih ženki. U plovu do nekoliko desetaka primjeraka naseljava duboke brakove, gdje lebdeći uz njihove strmije dijelove dugulje dočekuju plijen. Obilaze i položene, naoko puste terene u blizini kakvog zida ili odvojene gromade. Jede sve što može uloviti, a najčešće su to rakovi, glavonošci i ribe.

​Kirnja zubuša obitava na dubljim muljevitim i pjeskovitim dnima s usamljenim kamenim gromadama, ispod kojih ispuše rupe za skrivanje. Zadržava se i na livadama morske trave, često u društvu kirnje zlatice.

Takvi mekani tereni najčešće su u velikim uvalama, unutarnjim kanalima, a idealna staništa su joj olupine, komadi potopljenih brodova ili neki veći otpad na mekanom dnu, osobito izvan dosega podvodnih ribolovaca. Najpoznatija staništa su joj južno i jugoistočno od otoka Mljeta.

---

image

Treba se čuvati pilasto nazubljenih škržnih pretpoklopaca

------
image

Kirnja zlatica ili dugulja

---

Sve se odrasle kirnje zadržavaju na prilično velikim dubinama, ovisno o vrsti i dobu godine. Tako se golema kirnja, koja se kreće i na manjim dubinama od tek 10-ak metara, posebno ljeti, spušta do 100 metara. Zlatica je ljeti i na samo 8 metara, a zimi se spušta do čak 200 metara, ali je najčešće na više od 30 m.

Početkom rujna većina kirnji, osobito odraslih, u pravilu je na dubinama većim od 20 metara. Kasnije, sa spuštanjem termokline i kirnje će se spuštati sve dublje. Znači, u ranu jesen ih je najbolje tražiti na dnima između 20 i 50 do 70 metara pod površinom.

Čuvarice teritorija

Za razliku od mlađih, odrasle kirnje su usamljenice s izraženim teritorijalnim nagonom. No, u vrijeme mrijesta, koji na nekim lokacijama traje i u prvoj polovini rujna, veliki mužjaci okupljaju harem, grupe od nekoliko ženki.

Tijekom mrijesta i danima nakon njega mužjaci će biti znatiželjni i agresivni prema svemu što se pojavi na teritoriju njihova harema, što znatno olakšava njihov lov udicom, posebice varaličarenjem.

Po našim propisima minimalna lovna dužina kirnji je 60 cm. Zbog toga, ali i velike dubine s koje ih treba izvući, te mogućnosti da se zavuku u prvu rupu i rašire škržne poklopce, što je kraj lova, kirnje je nužno loviti snažnim priborom. Daleko jačim od onog koji se kod nas obično koristi, obvezno vrhunske kvalitete. Ako se lovi iz ruke, kao što to još uvijek čini većina naših slanih ribolovaca, na motovilo valja namotati strunu, ne tanju od milimetra.

---

image

Glavonošci su odlični mamci

------
image

Tenya varalica uspješno je odradila posao

---

Međutim, toliko debela struna sigurno je jača od 30 libri, a to je najveća zakonom dopuštena jačina pribora za rekreativni ribolov. Zbog toga barem dio pribora, najbolje privez, mora biti navedene jačine. Puno bolje je koristiti štap i ostali suvremeni pribor jačine 30 libri, kojim je moguće savladati i najtežu kirnju, zbog savitljivosti štapa i mogućnosti podešavanja jačine kočnice role.

Osim parangalom i samicom, metodama koje ne spadaju u sportski, nego privredni ribolov, udičari kirnje najčešće ulove iz plovila čekanjem, te tehnikom​ vertical jigging. Slučajno ih love i dubinskom panulom, u pravilu onom za zubaca, koja se vuče nad samim dnom 15 do 20 metara i više pod površinom. Kidanja su, nažalost, česta, uglavnom zbog nedovoljno jakoga pribora.

Kirnje se uglavnom hrane sitnim ribama, rakovima i glavonošcima. Pustoše naselja jastoga, svoje omiljene poslastice, pa su se mali primjerci ovoga raka nekada najčešće koristili kao mamac za njih. Dobrima su se pokazali i škampi, te kozice. Međutim, efikasni su i mnogi daleko pristupačniji i jeftiniji mamci. U prvom redu lignja, sipa i muzgavac, zatim komadi i fileti skuše, lokarde i druge plave ribe, a love se i na špare, crneje, kanjce…

​Bijeg u rupu

Čak i kad se lovi varaličarenjem, dobro je koristiti prirodne mamce, jer oni znatno poboljšavaju rezultat. U tu je svrhu najbolje koristiti velike kozice, muzgavce, lignje, sipe i krakove hobotnice.

U takvom vertical jigging ribolovu najbolje je koristiti varalice tipa tenya, čiji je standardni dio i prirodni mamac. Odlično rješenje je i live kab varalica, zapravo nosač mamca, muzgavca ili nekog drugog glavonošca.

Kad zagrize mamac i osjeti da je ulovljena, prva reakcija kirnje je da spas potraži u najbližoj pukotini. Tu dolazi do izražaja snaga pribora, ali i vještina i fizička sprema ribolovca, pogotovo ako je riječ o krupnijoj kirnji, jer nju treba što prije odlijepiti od dna i bez mnogo taktiziranja i zamaranja izvući na površinu.

---

image

Tenya varalica i kozica - ubojita kombinacija

---

Na sreću, kada je podignuta s dna, kirnja se relativno lako dovlači do plovila, jer brzo gubi snagu. Najbolje je prihvatiti kukom, manje primjerke i mrežnom prihvatnicom, a ako njih nema rukom – tako da se palac i kažiprst jedne ruke zabiju u očne duplje.

Kojom je tehnikom i kako kompletiranim priborom kirnje najbolje loviti, najviše ovisi o mjestu lova. Na podmorskim uzvisinama, najbrojnijim obećavajućim pozicijama, najbolje je loviti sporim skosavanjem, i to načinom koji nazivaju ples na dnu.

Nakon spuštanja prirodnog ili umjetnog mamca na dno, lovi se tako da se pribor podigne s četiri do pet trzaja štapa i namotaja role, a zatim spusti s dva do tri trzaja štapom uz jedan do dva namotaja role.

Sve se to izvodi vrlo polako, a kad se mamac podigne na deset do petnaestak metara od dna, ponovo ga spuštamo i postupak se ponavlja. Osim kirnji, ovom se tehnikom vrlo učinkovito love i ostale grabljivice koje se uglavnom drže dna, poput zubaca i pagra.

Lov žičarom

Kančanica za takav lov može se kompletirati na klasičan način​ (paternoster, očenaš) s tri priveza i udice postavljene poviše olovnice.

Na brakovima se može loviti i priborom posebno dobrim za lov na olupinama, sa samo jednom udicom. Kada se lovi cijelim ribicama, osobito živim, kančanicu treba izraditi bez završnjaka, s olovnicom na kraju osnovne strune i kliznim privezom. On se posredstvom vrtilice, sa ili bez kopče, postavlja na osnovnu strunu. Hod metar do tri dugoga priveza ograničava se do pet metara poviše olovnice.

Ovim priborom, poznatim kao žičara, lovi se tako da se nakon što olovnica dotakne dno i zategne se osnovna struna niz nju spusti privez s mamcem.

Uz strme padine i nad olupinama moguće je loviti po mirnom moru, dok je nad brakovima to moguće i kad je uzburkano.

---

KIRNJE U JADRANU

Vrste kirnje u Jadranu: kirnja zlatica (Epinephelus costea), kirnja zubuša (Epinephelus caninus), kirnja obična ili golema (Epinephelus marginatus) i kirnja glavulja (Polyprion americanus), te pridošlice: kirnja bjelica (Epinephelus aeneus), narančasto - pjegasta (Epinephelus coioides) i češljasta kirnja (Mycteroperca rubra). Spadaju u porodicu vučica (Serranidae), koja je dobila ime po tome što njezini članovi imaju pilasto nazubljen škržni pretpoklopac (lat. serra - pila).

Inače, ovoj obitelji od jadranskih riba pripadaju još i kanjac, pirka, vučić, matulić barjaktar i matulić šiljoglavac.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Hobotnica na Live cab varalici


Glavonošci su odlični mamci


Iz velikih dubina najčešće stigne već uginula


Tenya varalica uspješno je odradila posao


S kirnjom se love i druge cijenjene ribe


Tenya varalica i kozica - ubojita kombinacija


Treba se čuvati pilasto nazubljenih škržnih pretpoklopaca


Kirnja zlatica ili dugulja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/udicom-na-kraljice-dubine-pocinje-vrijeme-najboljeg-lova-kirnji-1221945 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2b1b70c28de92717001a017e6987c7889539e258 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Po%C4%8Dinje+vrijeme+najboljeg+lova+kirnji%3A+%C4%8Dak+je+i+u+varali%C4%8Darenju+dobro+koristiti+prirodne+mamce+jer+znatno+pobolj%C5%A1avaju+rezultat&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fudicom-na-kraljice-dubine-pocinje-vrijeme-najboljeg-lova-kirnji-1221945 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fudicom-na-kraljice-dubine-pocinje-vrijeme-najboljeg-lova-kirnji-1221945 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Udicom na kraljice dubine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

Udicom na kraljice dubinePočinje vrijeme najboljeg lova kirnji: čak je i u varaličarenju dobro koristiti prirodne mamce jer znatno poboljšavaju rezultat

Piše Šime Duvančić
6. rujna 2022. - 07:54

Za razliku od prije desetak, petnaest godina, kada je kirnje malo tko udicom lovio, i to uglavnom slučajno, u posljednje vrijeme sve je više udičara koji ih love, čak i ciljano. A upravo je rana jesen, predstojećih mjesec-dva dana najbolje vrijeme za takav lov.

Iako su se iz toplijih mora doselile i relativno brzo razmnožile i rasprostranile nove vrste, ukupno brojno stanje kirnji u Jadranu stagnira, a najveća lovna težina opada.

Unatoč tome, udičari ih sve masovnije i uspješnije love zahvaljujući u prvom redu usavršavanju tradicionalnog načina lova, te sve uspješnijoj primjeni vertical jigginga. Ako ih i ne ulove, u takvom ribolovu u pravilu izvuku pagara, krunaša ili koju drugu cijenjenu ribu. Zbog svega toga, isplati se pokušati ciljano loviti kirnje.

Kirnje...

18. svibanj 2024 19:26