StoryEditorOCM

trofej i delicijaŠkrpinama ima spasa: objašnjavamo kako loviti jednu od najcijenjenijih riba

Piše Boris Bulić/MAX FISHING
27. listopada 2023. - 13:16

Škrpina (Scorpaena scrofa, Linnaeus, 1758) je riba iz obitelji bodeljki (Scorpaenidae), oduvijek cijenjena i kao lovina i gastronomska delicija.

Premda stručna literatura navodi 5 kilograma težine i 70 centimetara dužine kao gornju granicu koju ova vrsta može doseći, na ribarnicama se nerijetko mogu pronaći i teži primjerci. Ipak, prosječna je težina znatno manja i kreće se oko 0,25 kilograma.

Glava škrpine je u odnosu na tijelo velika, gotovo nerazmjerno robusna i posuta bodljama. Ima ogromna usta otvaranjem kojih stvara vakum više nego dostatan za usisavanje svog plijena.

Oči su relativno sitne, a s donje strane donje vilice ima resaste izrasline po kojima je najlakše razlikujemo od ostalih sličnih vrsta iz obitelji bodeljki.

Peraje su solidno razvijene s tim da leđna pera...

28. studeni 2024 07:33