StoryEditorOCM

Električni samurajJapanci naglašavaju: MS20 konstruirali smo i dizajnirali da godinama odolijeva utjecaju soli. Ali ima i druga rješenja koja će radovati kupce...

Piše Željko Simunić
8. siječnja 2021. - 10:24

Plima brodskih elektromotora na svjetskom tržištu čini se nezaustavljivom jer ih nude brojni proizvođači, kao i globalni velikani izvanbrodskog pogona. Bogat asortiman penti na struju ima naravno Yamaha, ali je većina njihovih modela namijenjena uporabi u slatkoj vodi.

To je itekako razumljivo kada se zna kakvi su Amerikanci fanatici po pitanju ribolova na jezerima i rijekama, a njihovo ogromno tržište naravno obećava i veliki profit. Doduše, ima slatkovodnih ribolovaca i u Europi, pa se oni mogu odlučiti za kupnju nekog od modela pod nazivom M12, M18, M20, M26, M32 i MX18.

Pjeskarena kućišta

Međutim, Yamaha je prošle godine i onima što plove po moru ili love ribu ponudila novi, izuzetno kvalitetni izvanbrodski elektromotor MS20. Japanci posebno napominju kako su ga konstruirali i dizajnirali da dugo godina odolijeva utjecaju soli, odnosno koroziji.

Zbog toga su kućišta donje jedinice MS serije pjeskarena, te zatim obložena aluminijem radi sprječavanja nastanka oksidacije i hrđe. Uz to, kažu, završni sloj boje TGIC polyester powder coat pruža vrhunsku zaštitu.

No, penta na struju ima i druga tehnička rješenja koja će radovati kupce. Naime, upravljačke ploče i strujni krugovi serije MS zaštićeni su uretanskim slojem za morske uvjete. Sve električne veze zabrtvljene su u toplinski skupljenim cijevima otpornima na tekućine kako bi se u svakom trenutku spriječio kontakt s morem.

Uz pravilno uravnotežene metale i kompozitnu osovinu koja štiti od galvanske korozije, motor ima žrtvenu anodu od cinka. Nosač pente napravljen je od kompozitnog materijala otpornog na rastezanje, savijanje i UV zrake, osigurava 10 položaja motora i ima polugu za zaključavanje s brzim otpuštanjem.

image
Yamaha MS20

Potisak od 20,4 kg

Kada govorimo o naprednoj tehnologiji MS20, svakako treba spomenuti ispitivač stanja akumulatora na tipku, kao i digitalni pojačivač Digital maximizer. Ovaj uređaj osigurava i do pet puta duži rad po jednom punjenju akumulatora jer omogućava odabir točne brzine i uporabu samo onoliko snage koliko je potrebno.

Znamo svi, kod ovakvih motora na struju potencijalnim kupcima su ključna dva pitanja – koliki mu je potisak i za koje je brodice namijenjen? Stoga evo odgovora – Yamaha MS20 daje statički potisak od 20,4 kg, a predviđena je za brodice do težine 900 kg, odnosno dužine 5,5 m.

Ne treba posebno napominjati kako penta od 12V izuzetno tiho radi, s time da teleskopska ručica korisniku osigurava vrlo jednostavno upravljanje.

Dužina osovine je 914 mm, ima trajni magnetni motor i snažni propeler koji, navode iz Yamahe, maksimalno iskorištava potisak te odolijeva zaplitanju trave i drugih podvodnih ostataka. Motor također nudi Quick-Cam, što je naziv za jednostavnu kontrolu dubine propelera.

Kažimo na kraju kako ima brzine naprijed/natrag, potrošnju struje od 42 ampera i može igrati ulogu rezervnog pogona na plovilima. Yamaha MS20 izvanbrodski elektromotor po cijeni od 4490 kn u Hrvatskoj nudi tvrtka TM Zagreb i svi njezini ovlašteni distributeri.

25. travanj 2024 10:37