StoryEditorOCM

flota je spremnaBliži se 91. Mrduja: start je u 11 sati, prognoza je jugo, jedrit će i gradonačelnik Puljak sa suprugom

Piše Sandra Barčot
30. rujna 2022. - 10:43

Reklo bi se puno nešto jedinica za ovaj 91. rođendan Mrdujske regate krstaša, najstarije jedriličarske utrke na Mediteranu!

Jedri se naime sutra, u subotu, prvog listopada odnosno 01.10. u 11 sati, 11 nautičkih milja u jednom pravcu!

Startna linija ubičajeno, kao svih ovih devet desetljeća, ispred Splita, podno Sustipana prema Čiovu u dužini 1 milje jer treba imati prostora za oko 200 krstaša koliko će ih zajedriti prema otočiću Mrduja između Brača i Šolte.

To je nekih 11 nautičkih milja, pa okret oko nje i nazad opet 11 nautičkih milja prema Splitu, na prvu bovu od okreta te prolaz kroz ciljnu liniju točno ispred đige kluba organizatora splitskog JK Labuda.

- Prognoza je jugo, ograničenje prolaza cilja je do 18.30 sati u Splitu, flota je spremna, a po starom običaju start daje gradonačelnik Splita, aktualni Ivica Puljak, koji je i lani označio start pucnjem s broda Lučke kapetanije "Poišan", što ga čeka u ove godine – referiraju nam iz Regatnog ureda Mrdujske regate koja je postala Festival jedrenja, dan kada svi izađu na more i zajedre.

Bez obzira jel‘ imaju brzi ili stari brod, maxi krstaš ili barku s latinskim idrom kao pogonom, drvena rebra ili su od super lakog materijala, jesu li im jedra od ultramodernih tkanja ili su stara "šivana",... Nikoga to nije briga prije starta, jer na Mrduji se jedriti mora.

A kad se krene, kad jugo napuni jedra, onda ide i ona utrka za pobjednika.

- Imamo deset grupa plovila, tako da svi imaju šansu za pobijediti u svojoj klasi, no ove godine smo uveli i brojne novitade – kazuju nam iz Organizacijskog odbora regate, sa Žarkom Deškovićem na čelu koji je i predsjednik JK Labuda, te dva direktora regate dugogodišnji Mario Stipinović i "friški" Damir Skelin, uz Dominika Perkovića predsjednika Regatnog odbora, te Željka Jerkova i Tonia Mlikote, uz Josipa Olujića, dok je koordinatorice svega jedna dama dakako - Rudolfa Širola Kliškić:

- Od ove godine imamo i takozvane dvoboje! Izazivači "tipuju" na brod s kojim želi voditi svoju utrku, nek se na kraju zna tko je od te dvije posade brža na Mrduji, pa nam je prvi dvobojski par brod "Fugu" doktora Damira Kraljevića koji je na morski okršaj izazavao Darka Bravića u kokpitu "Spyridie". Dvoboj je i prihvaćen!

Uz ove duele između posada koji će biti nagrađeni i zlatnim medalja bržima, 91. Mrduja ima i humanitarni karakter:

- Projektom "Jedrite uz Rotary za Zakladu hrvatskih športaša" prikupljaju se sredstva za potrebite sportaše, koji su nakon karijere ostali bez uvjeta egzistencije bilo stanovanja, liječenja, zapošljavanja, školovanja ili stručnog osposobljavanja. Tako će se na startu naći i šest CLUBSWAN 36 jedrilica sa vrhunskim skiperima počevši od Palme Čargo, dvostrukog osvajača olimpijskog srebra Tonča Stipanovića, legendarnog Ivica Kostelića, pa Ivana Kljakovića Gašpića, zlatnog olimpijca Šime Fantele te brata mu Mihovila Fantele. A uz sklopu Mrduje jedri se Megles 24 Mrduja cup za koji je zadužen mladi Josip Olujić, tako da imamo dvije fantastične flote na našoj Mrduji. Plus oni brzi brodovi, maxi-jurilice...

Stoga samo treba i zajedriti, doći u subotu u Uvalu baluni, i zaploviti put Mrduje.

Puljak će i jedriti

Nakon što gradonačelnik Ivica Puljak označi točno u 11 sati start 91. Mrdujske regate s broda Lučke kapetanije "Poišan", gumenjakom će ga Dominik Perković prebaciti na treći brod, a to je "Bonboncin".

Okušat će se splitski poteštat i u jedrenju, zahvaljujući Mihovilu Bužančiću vlasniku broda koji je jedrilicu OCEANIS CLIPPER 343, dužine 10,38 metara, ustupio za Mrduju dogradonačelniku Antoniu Kuzmaniću. On će biti i skiper, a posada je: Ivica Puljak gradonačelnik, Marijana Puljak saborska zastupnica, Igor Skoko gradski vijećnik, Maja Skoko i Robert Kuzmanić.

Uz onaj kuriozitet kako je ovogodišnja Mrduja sva u broju 1 – njihov startni broj je 111!

25. travanj 2024 03:27