StoryEditorOCM

nastupilo 186 posadaReportaža s 91. Mrduje: sivo more, sivo nebo, ali dobar vjetar i zlatan rezultat obilježili ovogodišnje izdanje najstarije regate na Mediteranu

Piše Sandra Barčot
1. listopada 2022. - 17:06

Eto ove godine i rekorda najbržeg broda!

Nakon devet godina pao je rekord Mrdujske regate krstaša, te sada vrijeme jedrenja za zadane 22 nautičke milje od Splita pa oko otočića Mrduje u Splitskom kanalu i nazad, na ciljnu liniju ispred "Labudove" đige, iznosi dva sata, jednu minutu i 45 sekundi.

A na pokalu pobjednika u tom jedrenom vremenu i "friških" rekordera ove, 2022. godine pisat će ime jurilice "Maxi Jena", kormilara Miloša Radonjića iz Jedriličarskoga kluba "Lahor" iz crnogorskog Kotora. I lani su slavili kao najbrži brod!

PRIVREMENE REZULTATE MOŽETE VIDJETI OVDJE

– Sad smo i rekorderi. Regata je bila odlična, super smo startali, jedrenje u orcu nam paše, brod je vrhunski, kao i posada, trenirali smo i za Mrduju, ali i za nastup na talijanskoj Barcolani, juga je bilo dovoljno i baš smo guštali na moru – prezadovoljno nam, primajući čestitke i pokal najbržeg broda, govori Miloš Radonjić, 32-godišnji skiper i vlasnik, s bratom Markom, jurilice od 23,99 metara. Broda pobjednika i prošle, 90. Mrduje, i to u dvostrukom vremenu jedrenja u odnosu na današnje – tada su istu rutu prošli za puna četiri sata.

image
Jadran Babić/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix

No ovogodišnja regata, u sklopu Festivala i mjeseca jedrenja koji organizira splitski klub "Labud", okupila je 186 posada s više od dvije tisuće jedriličara, koji su startali po jakom jugu pa je bilo i havarija na moru, no upravo jugo osigurava odlične uvjete za "skidanje" rekorda.

Brod političara

– Stoga je i naš rekord bio postavljen po jugu, 2013. godine jedrili smo dva sata i devet minuta na našoj "Marini Kaštela" – prisjeća se rekorda oborenog prije devet godina kapetan Joško Berket, tadašnji gradonačelnik Kaštela, te dodaje:

– Čestitam posadi "Maxi Jene", a mi ćemo opet u utrku na rekord s nekim novim brodom – najavio je Berket, dok su slavljenici iz Kotora primali čestitke za najnoviji uspjeh.

image
Jadran Babić/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix

No vratimo se mi na priču o ovoj najstarijoj regati na Mediteranu, najmasovnijoj utrci na našoj strani Jadrana, koja okuplja "šarenilo" među posadama. Od jurilica i brzih brodova, barki s latinskim idrom, do onih obiteljskih, gdje cijele familije zajedre put Mrduje, i ta se tradicija ne prekida.

– Danas ćemo kormilo prepustiti najmlađem, 20-godišnjem Marku. Da se ja i brat Karlo ne svađamo oko taktike jedrenja – smije se Ivan Kuret, bivši gradonačelnik Splita, iz prave jedriličarske obitelji, dok Kuretovi pripremaju brod "All4one" da isplove put otočića zvan čežnja – svima drage Mrduje!

– Kod nas žene diktiraju tempo – u ritmu zafrkancije nastavljaju i iz kokpita "Jena Q" Gorana Martinovića, gdje jedre Petar Milun, Toma Marić, Marin Trumbić i tri "vladarice": Valentina Jelić, Maja Bakota i Brigita Fernežir, a žene su glavne na još jednom brodu. Pod palicom skiperice Glorije Delić jedre i Kalista Delić, te Petra Mastelić i Dora Bavčević.

– Imamo i mi dvije žene – ne daju se ni s "Bonbocina", gdje na krmi sjede političari – prvo saborska zastupnica Marijana Puljak, gradski vijećnik Igor Skoko sa suprugom Majom, pa otac i sin Roberto Kuzmanić i Antonio Kuzmanić. Potonji je splitski dogradonačelnik i jedina osoba na brodu koja zna jedriti.

– Svi oni prvi put jedre, a meni trebaju utezi. Očito sam ja jedina "djelatna" osoba na brodu – baca rukavicu Kuzmanić, referirajući se i na gradonačelnika Splita Ivicu Puljka, člana svoje posade.

I dok svi ti zaljubljenici u "more idro i vitar" izlaze na more, na startnu liniju, kako bi zajedrili i na ovom 91. izdanju omiljene Mrduje, uz glazbeni ritam Limene glazbe Žrnovnica pod ravnanjem maestra Danijela Curića, "sinjajemo" i iskusne jedriličare!

Roberta Sandalića Cipu iz zadarskog "Uskoka" za kormilom "Gringa 3", koji isto ima ženu na brodu, svima poznatu Zrinku Grancarić, te Dubrovčanina Jadrana Gamulina, koji sa 79 godina u životnom kalendaru ne odustaje od jedrenja.

Na regatu stigao iz Argentine

– Za kormilom "Južnog vjetra" ovo mi je 21. nastup na Mrduji, a koliko sam ih jedrio na drugim brodovima, više i ne znam – kaže nam član "Orsana", žaleći samo što nema bolja jedra za bržu utrku, jer znanja i jedriličarskog iskustva Gamulin itekako ima. Na mnogim je regatama on pobijedio, puno su mu puta u njegovu stažu "morskog vuka" drugi gledali u krmu.

image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix

– I meni, i meni! – dodaje 69-godišnji doktor Ivan Drinković, koji je poznato ime s regatnih polja, Zagrepčanin adresom, Jelšanin podrijetlom, koji je na Mrduju došao iz Argentine:

– Skijao sam na prvenstvu Brazila i Argentine, za nas veterane svojevrsnom svjetskom nadmetanju. Osvojio sam srebro u slalomu i broncu u veleslalomu, a sad ću sa skijaške staze, iz pancerica i skijaškog odijela, na more, na Mrduju, u jedriličarsko odijelo.

Ta ljubav prema Mrduji je neopisiva; puno generacija, puno ljudskih profila, puno različitih profesija uz samo jedan cilj – zajedriti!

– Start je za pet minuta – čuje se u radiostanici predsjednika Regatnog odbora Dominika Perkovića, koji diktira startnu proceduru s prove broda Lučke kapetanije "Pojišan", u društvu dvojice direktora regate, dojučerašnjeg Marija Stipinovića i "friškog" Damira Skelina, dok su za startni pucanj zadužene dvije osobe kao i lani. Jedan od njih je Željko Jovanović, bivši ministar, a danas savjetnik predsjednika države za sport i izaslanik predsjednika Zorana Milanovića, pokrovitelja Mrdujske regate:

– S posebnim zadovoljstvom dolazim na Mrduju, obožavam ovu regatu, kao i našu riječku "Fiumanku". Vidimo se i dogodine, ali i 2024., kada "Labud" slavi stoti rođendan.

image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix

– A mi ćemo se pobrinuti da osiguramo cijeli mjesec jedrenja u našem Splitu – obećao je gradonačelnik Dioklecijanova grada Puljak dok su njih dvojica označavala pucnjem iz pištolja i start ovogodišnje Mrduje, po jugu jedrene....

Puljak je nakon toga gumenjakom odjurio na palubu jedrilice "Bonboncin", jer obećao je poteštat prvi put i zajedriti, pa kad je već odluka pala, može to biti baš na Mrdujskoj regati.

Flota se "tjerana" jugom, uz dosta valova, otisnula na stranu put Šolte, dok je cijeli obzor bio – siv! Sivo, olovno more, sivo, olovno nebo, no, srećom, vjetra je bilo dovoljno, što je jedriličarima jedino i bitno!

– Imamo i havarija, jarbol je pukao na brodu "Filomena" Božidara Radića, dok je na "Be firstu" Kristijana Matijevića i "Bonboncinu" došlo do puknuća floka – dobivamo informacije s mora tijekom praćenja borbe s valom i vjetrom dvojca na brodu lijepog imena "Ančica". Članovi JK "Split" Mislav Šolić i Luka Tvrdić duo je koji godinama jedri na Mrduji, na jedrilici dugoj 5,5 metara, i ne planiraju tako skoro odustati...

– Zato smo mi morali odustati, lipo smo startali, prošli smo ispred Čiova nekih četiri milje i onda nam se raspao flok. Bilo je tada i 18 čvorova juga. Sad tugu liječimo kobasicom od jelena, a Marijana je trebala donit soparnik. Ostaje ono "donit" – u šali nam referira dogradonačelnik Kuzmanić meni posade "Bonboncina", jer havariju treba "zaliječiti" barem hranom.

No zato je većina flote imala sreću i odjedrila je svoju 91. Mrduju. Najbrži su nagrađeni pokalima i medaljama, a jedinstvenim zlatnim odličjima i pobjednici "dvoboja" novitade koja je ove godine uvedena na regati. Naime, imamo dvije posade – izazivača i izazvanog, koji jedre svoju utrku unutar velike regate, a sve u ritmu "100 dvoboja".

Uz ono obvezno – vidimo se i dogodine, na 92. Mrdujskoj regati. Festivalu jedrenja koji se ne propušta.

image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix

Humanitarni aspekt

Ove godine Mrdujska regata imala je i dvije dodatne flote koje su jedrile unutar "velike "regate – obje s monotip brodovima. Prva je "Megles 24 Mrduja cup", a druga je "ClubSwan36" s prefiksom humanitarna.

- Radi se o projektu "Jedrite uz Rotary za Zakladu hrvatskih sportaša" kojim se prikupljaju sredstva za potrebite sportaše. Šest je posada sa poznatim skiperima: Palma Čargo, Tonči Stipanović, Ivica Kostelić, Filip Jurišić, Šime Fantela i Mihovil Fantela – otkriva nam Žarko Dešković, predsjednik JK Labuda, domaćina regate, dok nam dvostruki srebrni olimpijac Stipanović najavljuje:

- Nakon Mrduje, u srijedu starta i europsko prvenstvo Swan 36 u organizaciji ACI-Cluba i JK Labuda, te se nadamo nastupu i na tom nadmetanju.

Što se pak Mrduje tiče pobjednici regate su posada "Facing Future-OTP banka" sa skiperom Šimom Fantelom, zlatnim olimpijcem, ispred Filipa Jurišića za kormilom "Tacit consent-Orbico", te trećeplasiranih "Tracing Perfection-Europosredovanje" sa skiperom Mihovilom Fantelom. Četvrti je Stipanović "Go racing-HTZ", peta Palma Čarko u kokpitu "Bracing Breeze-HOO", a šesti je Ivica Kostelić za timunom "Gracius Style-Klima Oprema".

- Super je bila regata, baš jedinstveno iskustvo. A možemo se pohvaliti i kako smo srebrni – priča nam Nino Vela, bivši splitski dogradonačelnik koji je jedrio u posadi vrhunskog "laseraša" Filipa Jurišića.

Uz jedan kuriozitet cijele priče – legendarni skijaš, avanturista, ovisnik o adrenalinu Ivica Kostelić sudjelujuću u regati "Swan" nije okrenuo zadanu bovu, već je produžio na okret oko Mrduje!

- Pa zar se ne zove Mrdujska regata? Otišli smo mi na dužu rutu, ovo nam je bilo malo jedrenja! - rezimirao je Kostelić, oplovivši brodom otočić, bez obzira što je njegova ruta bila – kraća.

Ovogodišnji rekorderi

Na pobjedničkom brodu je jedrilo njih 23, a među njima i dvije žene, pa jedriličari uporno ponavljaju kako im žene donose sreću!

Rekorderi su: Miloš Radonjić, Marko Radonjić, Jovan Babović, Maja Roić, Fabian Roić, Toni Bulaja, Josip Krtalić, Andrija Katurić, Dario Krivokapić, Filip Franović, Mirko Franović, Irina Kusovac, Janko Sijerković, Mato Bošković, Milan Ivanović, Miloš Franović, Mirko Ognjanović, Ognjen Beretić, Tudor Tušup, Vladimir Malešević, Stefan Čarbakapa, Boris Žižić i Vasilije Bakoć.

19. travanj 2024 08:56