StoryEditorOCM

ekološka krizaZnanstvenici upozoravaju: Gotovo 60 posto životinjskih i biljnih vrsta u Mramornom moru već je nestalo

Piše M. P.
24. rujna 2021. - 11:34

Od svibnja ove godine Mramorno more (dio Sredozemnoga mora, između jugoistočnoga dijela Balkanskoga poluotoka i Male Azije) bori se s velikom katastrofom sluzi: sluz, izlučni proizvod određenih algi, naseljava se na morskom dnu i ometa morski ekosustav.

Za organizme koji žive na morskom dnu to ima negativne posljedice: rast dagnji se usporava, meki koralji prekriveni sluzi ne mogu ispuniti svoj stvarni zadatak, odnosno filtrirati vodu. Dugoročno, nedostatak kisika također smanjuje zooplankton u vodi, na kojem se hrane mnoge ribe.

- Ukupno je 60 posto vrsta u Mramornom moru već nestalo - upozorava hidrobiolog Levent Artuz.

No, katastrofa sluzi također ima izravan utjecaj na lokalno stanovništvo: zagađuje obale i privremeno onemogućuje ribolov.

image
Fotografija Mramornog mora nakon zadnjeg čišćenja od sluzi, snimljena dronom
AFP

Iako sluz nije bila vidljiva na površini od kolovoza, katastrofa nipošto nije gotova, rekao je Mustafa Sari, profesor upravljanja vodnim resursima na Turskom sveučilištu Bandirma Onyedi Eylül te dodao:  

- Slojevi su potonuli i počinju se raspadati. Tijekom razgradnje morske sluzi kisik se troši u vodi, što zauzvrat potiče stvaranje nove morske sluzi.

Prema mišljenju stručnjaka, klimatske promjene i zagađenje ljudi krivi su za snažno umnožavanje algi - alge se razmnožavaju zbog viših temperatura, neobrađenih otpadnih voda koje se ispuštaju izravno u more i niske brzine protoka.

U listopadu su posebno povoljni uvjeti za novo širenje, ističe Sari. Stoga očekuje da će sluz ponovno biti vidljiva na površini u studenome. Artuz, primjerice, strahuje kako bi se sluz mogla proširiti i na Crno more i Egejsko more i upozorava na regionalnu ekološku krizu. Zajedno s 20 stručnjaka, Artuz od početka godine prati širenje sluzi na 450 lokacija. Morska sluz je oštetila ekosustav Mramornog mora.

image
AFP

- Vlada je reagirala na epidemiju u svibnju i uklonili su dijelove sluzi. Međutim, stručnjaci se slažu da te mjere nisu dovoljne. Ispuštanje neobrađenih otpadnih voda mora se odmah zaustaviti - kaže Artuz.

- Nakon tri desetljeća intenzivnog zagađenja, Mramorno more je sada mrtvo more - kaže Artuz.

Nada se da okolnim vodama ne prijeti slična budućnost.

image
AFP
24. travanj 2024 12:39