StoryEditorOCM

Drukčije ljetovanjeŽelite ljetni odmor provesti na svjetioniku na Grebenima? Trebat će vam hrpa eura. Pločica je već rasprodana

Piše Maja Rilović Koprivec /Dubrovački vjesnik
17. listopada 2022. - 11:00

Onaj tko želi dogodine usred ljeta rezervirati tjedan dana na Grebenima, u svjetioniku, to će jedinstveno zadovoljstvo platiti 42.560 kuna. Boravak u svjetioniku Pločica na sredini Korčulanskog kanala za kolovoz je već rasprodan, a u srpnju tjedan dana boravka u svjetioniku izgrađenom 1887. godine stoji 15.800 kuna. Takve su trenutno cijene i potražnja na Booking.comu za ove smještaje, a u postpandemijskom razdoblju sigurno je i dosta tražen. Malo je reći kako je odmor na nekom od hrvatskih svjetionika jedinstven doživljaj.

image

Svjetionik na Daksi

Božo Radić/Cropix

 Svjetionicima na hrvatskoj obali Jadrana, njih pedeset, upravlja tvrtka Plovput. Oni već petnaestak godina  daju svjetionike u zakup trećim osobama uglavnom kako bi zakupci  sanirali svjetioničarske zgrade jer se dio zakupnine prebija s cijenom radova sanacije. Svi zakupnici odabrani su javnim natječajem, a i tvrtka Plovput  bavi se turističkom djelatnošću. Što su zakupci sve napravili za goste, može se pogledati na brojnim stranicama za rezervaciju smještaja, pa iako su daleko, još su dalje od robinzonskog smještaja.

U turističke svrhe i ove se sezone koristilo ukupno 19 svjetionika, doznajemo iz Plovputa. Od toga je 9 svjetionika u dugoročnom zakupu od strane trećih osoba, a 10 ih je iznajmljivao Plovput d.o.o. u turističke svrhe. Na većini svjetionika obavljene su modernizacija i automatizacija, pa uglavnom  nema potrebe za stalnim svjetioničarskim posadama, a  zgrade, mahom izgrađene krajem 19. stoljeća, su također zaštićene kao kulturno dobro, pa njihova obnova nije nimalo jeftina.

Na području Dubrovačko-neretvanske županije u dugoročni zakup su dani svjetionici  Grebeni, Dvije sestrice i Olipa.  Plovput d.o.o. je samostalno na području Dubrovačko-neretvanske županije iznajmljivao turistički smještaj na svjetionicima   Pločica u korčulanskom arhipelagu, svjetionik  Struga na Lastovu izgrađen 1839. godine  i  Sušac izgrađen 1878. godine na sredini Jadranskog mora, istočno od  Lastova.

image

Lastovo, 290421.
Park prirode Lastovo.
Na fotografiji: Bijeli cepljez i svjetionik Struga.
Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

Bozidar Vukicevic/Cropix

Kakve su bile dosadašnje sezone, naročito pandemijske kada je izolirani turistički smještaj bio na cijeni, iz Plovputa nisu jasno odgovorili:

- Prihodi Plovputa d.o.o. od turističkog iznajmljivanja svjetionika nisu bitna stavka u ukupnim prihodima Društva budući da je primarna svrha korištenja svjetionika u turističke svrhe obnova svjetioničarskih zgrada, čuvanje istih od propadanja i zapuštenosti, neovlaštenih ulazaka i sl., te obogaćenost turističke ponude RH. U odnosu na pretpandemijsko razdoblje i lanjsku godinu prihodi su ove godine porasli za otprilike 10 posto - odgovaraju iz Plovputa.  

           Svjetionik  Grebeni izgrađen 1872. godine do kraja lipnja 2024. godine dan je u zakup obrtu  Red Carpet, čiji je vlasnik Zvjezdan Visković iz Splita. U zakupu njegove tvrtke također je i svjetionik Dvije sestrice na otočiću Sestrica vela kod Korčule izgrađen 1871. godine i to do sredine svibnja iduće godine. Kakve su bile sezone na tim svjetionicima, pokušali smo doznati iz tvrtke Red Carpet, no naši su napori ostali bez odgovora.

Svjetioničarsku zgradu na nenastanjenom elafitskom otočiću Olipa  već nekoliko godina za turističko iznajmljivanje uređuje Hrvoje Lazarević, čija je tvrtka Blic Invest iz Metkovića temeljem raspisanog javnog natječaja jedina dostavila ponudu na natječaj za sanaciju i zakup svjetioničarske zgrade Olipa za razdoblje od deset godina.

image

Lanterna na Grebenima posebna je atrakcija

Tonci Plazibat/Cropix

Naravno, i njihove je namjere o obnovi omela pandemija, a iako su to planirali nisu uspjeli otvoriti smještaj za ovu turističku sezonu. Za dogodine sve će sigurno biti spremno govori nam Hrvoje Lazarević:

-  Sve je dugo trajalo jer je u pitanju specifičan posao, najprije smo se trebali držati svih uputa koje smo dobili od zakupodavca, konzervatorskih uputa, a i sam transport svega do otoka i po otoku do svjetionika je bio jako težak. Oduljilo  se puno više nego smo planirali, no sad je konačno gotovo i spremno. Nadamo se početku rada od  svibnja – govori Lazarević. Ne želi govoriti koliko je na kraju uložio u prenamjenu svjetionika, no sigurno nije bilo jeftino, a sada će objekt biti kategoriziran kao robinzonski turistički smještaj za šest do deset ljudi.

Zbog neusklađenosti zakonske regulative po pitanju gospodarskog korištenja svjetionika i nedefiniranog imovinsko-pravnog statusa svjetioničarskih zgrada, iznajmljivanje svjetionika u turističke svrhe od Plovputa d.o.o. bit će privremeno obustavljeno do donošenja novog Zakona o Plovputu kojim bi se ova djelatnost trebala preciznije definirati, doznajemo iz ove tvrtke.

 I oni očito čekaju novi Zakon o pomorskom dobru kao i svi uz naše more. Vjerojatno je i to razlog zbog kojeg svjetionik Daksa u Plovputu nisu planirali koristiti u turističke svrhe. U obnovu svjetionika Daksa izgrađenog 1872. godine Plovput je naime, upravo uložio oko 1,3 milijuna kuna.  Podsjetimo, već smo pisali da su radovi obavljeni i kako uskoro slijedi otvaranje svjetionika na otoku, no ne  kao apartmana nego muzeja svjetioničarstva.  

U svjetioniku je predviđeno uređenje izložbenog prostora u kojem bi se, među ostalim, prezentirao izgled svjetionika kroz povijest, kao i život svjetioničara na istočnoj obali Jadrana. Ipak je Daksa otočić s pričom, stoljećima utočište franjevaca u samostanu što ga je dao sagraditi Sabo Getaldić 1281. godine, danas ruševini  a  u prošlom stoljeću tragično gubilište 45 građana  Dubrovnika.

Svjetioničar se na sv. Andriju vratio 1. kolovoza

Svi svjetionici su automatizirani i nadzirani putem sustava daljinskog nadzora.

Međutim, zbog značaja svjetionika za sigurnost plovidbe, te zaštite svjetioničarskih zgrada od propadanja, na 16 svjetionika se još uvijek nalazi svjetioničarska posada (po 1 ili 2 svjetioničara u smjeni).

Na području Dubrovačko neretvanske županije svjetioničarsku posadu imaju svjetionici: Otočić Sveti Andrija izgrađen 1873. godine, Glavat izgrađen 1873. godine, te Struga i Sušac.      

Nakon što je gotovo godinu dana bio bez posade, Plovput je od 1.  kolovoza ove godine na Sv. Andriju vratio svjetioničara.

image

Sveti Andrija mjerna je postaja za valove na južnom Jadranu

Bozo Radicb.kasica 720236 Moko/

Gradele za Gatesa

Bogati i slavni rado borave na hrvatskim svjetionicima jer znaju da će uvijek imati mir i anonimnost.  Tako se svojedobno svjetionik Pločica došao u središte zanimanja nakon što je na njemu boravila proslavljena  oskarovka Penelope Cruz, a svjetioničar na otoku Struga gradelao je s Bilom Gatesom.

 Tek kad je Bill Gates otišao, ljudi iz njegova osiguranja, rekli su mu za koga je pekao ribu.

 

29. travanj 2024 22:55