StoryEditorOCM

Novi ZakonZabrana izlova prstaca napokon je zakonski regulirana, kazne idu do pet godina zatvora!

Piše M. I.
26. travnja 2024. - 12:19

Novi Zakon o morskom ribarstvu koji je na snazi od veljače ove godine, između ostalog, donosi zabranu izlova prstaca te njihovog izvoza i trgovine čime se napokon u potpunosti štiti hridinasta obala Jadrana koja je izlovom te ukusne školjke godinama bila sustavno uništavana, piše HRT. 

Danas za krivolovce zakon propisuje zatvorsku kaznu, od 6 mjeseci do 5 godina. No, naša se policija zadnjih godina nije baš proslavila. U zadnjih šest godina, zaplijenila je prstace u Istri samo jednom - 2 i pol kilograma kod Marede 2020. godine. Krivolov se smanjio, ali on i dalje postoji. 

- Jednom smo svjedočili kako je jedna organizirana skupina došla s više čamaca s više osoba. Čekići, boce za ronjenje, a i osobe s podvodnim puškama. Dok se tuku prstaci, tu se skuplja riba koja jede te ostatke i onda se potamani u 10, 15 minuta i školjkaši i ribe. Jako je teško onda i reagirati i spriječiti takav krivolov osim, ako se baš tada ne nađete na tom mjestu, naglasio je Sandro Dujmović, biolog, JU Natura Histrica za HRT. 

image

Ilustracija

Olivija Gustin Čuljak/Cropix

Prstac u kamen ulazi pomoću žlijezde kojom otapa stijenu. Da dosegne konzumnu veličinu treba mu i 50 godina pa ga je teško umjetno uzgojiti. Prstac nije ugrožena vrsta. Zabranjeno ga je vaditi zbog uništavanja naše hridinaste obale. Jer prije zabrane, u Istri je bilo potučeno i do 240 četvornih kilometara obale svake godine. A nakon zabrane, procjenjivalo se da se godišnje u Hrvatskoj i dalje vadi oko 5 tisuća kilograma prstaca. 

Legalno se prstac danas može vidjeti samo na arhivskim snimkama. Zbog gurmanskog uživanja u jednoj vrsti školjke, čovjek je uništavao sve ostale morske vrste. Stijena iz koje je izvađen prstac ostaje pusta poput mjesečeve površine, a riblja su staništa uništena. Policija pak sama ne može nadzirati cijelu obalu. Zato biolozi pozivaju i građane da prijave ako uoče da netko i dalje vadi prstace te tako uništava našu obalu. 

image

Prstac od godinu dana i prstac od oko 80 godina

Božidar Vukičević/Cropix
06. svibanj 2024 04:10