StoryEditorOCM

potvrđenoUtvrđen uzrok onečišćenja: Obalu na jugu Istre nedavno zacrnilo loživo ulje

Piše M.I.
1. prosinca 2022. - 20:00

Uzorci onečišćenja koji su uzeti u Ližnjanu podjednaki su onima uzetima u Kostreni, obznanila je Dolores Brenko - Škerjanc iz Lučke kapetanije Pula, prenosi Glas Istre.

To bi značilo, iako Brenko - Škerjanc nije htjela uprijeti prstom u krivca, da je obalu na jugu Istre prije dva i pol tjedna zacrnilo loživo ulje koje je izašlo iz postrojenja Termoelektrane Rijeka. INA je pak demantirala ikakvu krivnju. 

Kapetanica je rekla kako ne može potvrditi da se uzrok onečišćenja mora tražiti u riječkoj Termoelektrani, ali je sigurno da ono nije došlo s brodova.

Valja primijetiti da se onečišćenje obale u Kostreni dogodilo 9. studenog, dok je do Ližnjana velika mrlja doplutala četiri dana kasnije, iako su u Kostreni već bili postavili brane.

Nevjerojatno je da je onečišćenje prešlo čitav Kvarner i da ga nitko, niti jedna nadležna služba nije zamijetila.

Također, postavlja se pitanje o kolikoj je količini loživog ulja zapravo riječ. Naime, u TE Rijeka su spominjali da je iz njihovog postrojenja isteklo svega 700 litara naftnog derivata, što se čini premalom količinom da zagadi više od pet kilometara obale na krajnjem jugu Istre.

17. travanj 2024 00:01