StoryEditorOCM

REPORTAŽAUginule ciple Stobrečani i njihovi gosti sami su kupili s plaže. Pitanjima koja su se otvorila nema kraja...

Piše Tanja Giovanelli
6. srpnja 2022. - 22:42

Od gomile uginule ribe koju je more jučer donijelo na stobrečku plažu, među tamošnjim je sikama do podneva ostala samo jedna.

No pitanjima koja su se otvorila zato nema kraja. Inicijalne procjene da se radi o pomoru uzrokovanom povećanjem temperature, ili cvjetanjem mora, kao i teorije da se radi o ribi odbačenoj s koće, raspirivale su ćakule lokalnog stanovništva koje je pod dubokim dojmom ovog incidenta.

image
Duje Klarić/Cropix

Zatečeni viđenim bila su dvojica Stobrečana koje smo omeli u pretresanju aktualnosti na klupi uz šetnicu, a koji su nam kazali kako ih je jučerašnji prizor dobrano potresao.

– Ja sam bio jučer tamo na plaži, držao sam ih u ruci, gleda. Malo je reći da me iznenadilo. To ne možete vjerovati, katastrofa. Sjećam se, jedan put, osamdesetih godina je tako bilo u Podgori, ali su tamo srdele isplivale, navodno ih je kakva veća riba otjerala u kraj. A ovo nema što biti nego klimatske promjene. To je riba koja je došla iz duboka, ovdje je poznato mrijestilište, a promjena temperature je prevelika. Mi smo ih znali viđati kako ovdje u plićaduri dižu glave kroz površinu pa dišu na usta. No sada im očito nije bilo spasa – govore nam.

Sličnog je mišljenja i pravnik iz Livna, koji je baš jučer​ ​sa suprugom stigao u Stobreč.

– Jato je neko zalutalo u topli dio i nisu znale izići to je to. Jer da je i bilo da se negdje desilo neko zagađenje mora, da je netko izlio nešto opasno, stradale bi i druge ribe, a ne samo cipal. A ovdje je samo jedna vrsta ribe koja ne može podnijeti tu toplinu – govori nam, pa odlazi put mora, ne dopuštajući događajima da mu ometu godišnji.

image
Duje Klarić/Cropix

Miris friškine

A sama plaža koja je još jučer bila krcata uginulom ribom, danas vrvi šarenim ručnicima, uz suptilan, ali sveprisutan miris friškine. Među mnogim gostima, koji o incidentu malo znaju, a još manje žele komentirati, zatičemo i Ukrajinku Oksanu, koja, kako nam je kazala, još uvijek nije sigurna je li more sigurno za kupanje.

– Ružno je to, znate, ništa nije poduzeto da se to očisti. Jutros je tu još sve bilo puno ribe, iako je dio more odnio. Tako da su ljudi sami iz mora povadili to ribe što je ostalo i pokupili je s plaže. Bio je to tužan prizor, vidjeti svu tu uginulu ribu. A najgore je što nismo znali što im se dogodilo, je li problem u moru; smijemo li uopće pustiti djecu u more ako nešto ne valja… Prilično smo se uznemirili. Važno nam je da doznamo što se dogodilo – kazala nam je ova mlada majka.

image
Duje Klarić/Cropix

Na nemar službi požalila nam se i šačica domaćeg svita koja je predah pronašla u hladovini, a među njima i supružnici koji za pomor okrivljuju izravan ljudski faktor.

– Zašto nadležni na ovo nisu reagirali nije nam jasno. Pa postoje komunalni redari. A ne ovako, dođu inspekcije, naprave zapisnik i odu ća, a nama ostaje uginula riba. Ja sam plivala malo dalje, ali ostaje taj miris, ne može mu se uteći. No, ma koliko nije ugodno plivati među uginulim ribama, nisam se prepala jer mislim da je, ipak, za sve kriv krivolov – smatra ova gošća, pa dodaje kako su se takve stvari i drugdje događale.

A zahvaljujući revnoj reakciji nadležnih službi koje su, pokupivši uzorke preostale uginule ribe, ostavile na milost i nemilost moru i kupačima plutajuće ciple, valovi su ih tijekom današnjeg dana donijeli i na druge gradske plaže.

image
Duje Klarić/Cropix

Viđeni su tako duž splitske obale, sve do Ježinca, pa i uvale Instituta za oceanografiju i ribarstvo (a moguće i dalje), a to su zabilježile i kamere i naših fotoreportera i sugrađana. U očekivanju službenog odgovora na pitanje čija je bila odgovornost čišćenja plaže, neslužbeno doznajemo kako gradsko komunalno poduzeće nije po tom pitanju moglo postupiti bez naloga ribarske inspekcije, ili Lučke uprave na čiji je poziv inspekcija i izišla na teren, a koji su ih propustili uputiti.

Odgovor gradskih službi koje su Stobrečani prozvali zbog izostale reakcije još čekamo.

image
Duje Klarić/Cropix
19. travanj 2024 08:46