StoryEditorOCM

zaštita prirodeU Segetu se održava konferencija o očuvanju morskih ptica u Jadranu

Piše M. I.
12. svibnja 2023. - 08:58

U hotelu Medena u Segetu Donjem odvija se završna trodnevna konferencija 5-godišnjeg projekta "LIFE Artina – Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu".

Konferencija okuplja suionike iz područja očuvanja prirode, ribarstva, organizacije civilnog društva, državne institucije te regionalne i međunarodne stručnjake koji će dijeliti najbolje međunarodne prakse i naučene lekcije iz projekta te razgovarati o budućim naporima za očuvanje populacija jadranskih i mediteranskih morskih ptica.

Neke od tema o kojima se rasprava su: eradikacija štakora s velikih (naseljenih) otoka, metode prebrojavanja morskih ptica koje se gnijezde u jazbinama, uključivanje zajednice u očuvanje morskih ptica, određivanje i upravljanje zaštićenim morskim područjima, očuvanje sredozemnog galeba u srednjem i istočnom Sredozemlju. Sudionici će temeljem rasprava izrađivati preporuke za buduće očuvanje morskih ptica.

Projekt LIFE Artina – Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu se bavi problemima u očuvanju morskih ptica na području srednjeg Jadrana s naglaskom na tri vrste: sredozemni galeb (Larus audouinii), kaukal (Calonectris diomedea) i gregula (Puffinus yelkouan).

S obzirom da je važno očuvati populacije ptica na prostorima na kojima one prirodno dolaze, projektom se namjerava pomoći proglasiti nova morska područja očuvanja značajna za ptice (POP područja) koja su prepoznata kao ključna područja ne samo za gniježđenje nego i za hranjenje i migraciju. Ostvarenjem projektnih ciljeva omogući će se dugoročno učinkovito upravljanja jadranskim morem na području Hrvatske, ali i bolja zaštita i očuvanje morskih ptica, posebice ciljnih vrsta.

30. travanj 2024 22:08