StoryEditorOCM

NOVA RADNA MJESTAU Rijeci otvoren novi ured Lürssen grupe, traži se još domaćih stručnjaka

Piše Hina
20. svibnja 2022. - 22:00

U zgradi putničkog terminala u riječkoj luci svečano su otvoreni uredi tvrtki iz Lürssen grupe kako bi se unaprijedilo poslovanje s megajahtama.
U Rijeci se već nalazi centar za dizajn jahti te za razvoj, istraživanje, inovacije i investicije u maritimnoj industriji, a u njemu radi oko 100 hrvatskih stručnjaka, navela je izvršna direktorica Lürssen Design Center Kvarner Teuta Duletić, dodavši da se nada da će Rijeka i Hrvatska postati centar izvrsnosti u brodogradnji.

- Grupacija Lürssen donosi vrijednosti kao što su inovativnost, povezivanje tradicionalnog poslovanja s novim tehnologijama, ulaganje u ljudske potencijale te otvaranje radnih mjesta za hrvatske stručnjake, što Vlada posebno pozdravlja, kazala je na svečanosti ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
Navela je da je današnja svečanost logičan nastavak poslovanja te grupacije, koje je povezano i s budućom lukom nautičkog turizma, Porto Barošom, najvećom investicijom u nautičkom turizmu u Hrvatskoj. Otvaranje te riječke marine, u koju će biti uloženo 360 milijuna kuna, planira se 2025. godine.

Koncesionar za luku nautičkog turizma u riječkom Porto Barošu je trgovačko društvo ACI- Gitone u zajedničkom vlasništvu ACI-ja i njemačkog Lürssena.

Ministrica je nastavila da je nautički turizam u Hrvatskoj dosegnuo visoku razinu, navodeći da je u segmentu čartera do sada je ostvareno 107 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani, a usporedbi s istim razdobljem u 2019. ostvareno je 85 posto noćenja.

Najavila je da će strategija održivog turizma do 2030. uskoro biti dovršena te da će u javnom savjetovanju, nakon jučer objavljenog poziva za javnu infrastrukturu, uskoro biti objavljen i poziv za investicije u privatnu infrastrukturu, vrijedan milijardu i 250 milijuna kuna.
Jedan od vlasnika Lürssen grupe Peter Lürssen rekao je da su im potrebni stručnjaci koji mogu raditi na zahtjevnim projektima.

- Želimo da Rijeka bude međunarodno prepoznata kao jedno od vodećih mjesta za inovacije u maritimnoj industriji i zato ulažemo u istraživanje i razvoj u u Rijeci, u suradnji s riječkim Sveučilištem, drugim međunarodnim tvrtkama i našim uredima u Njemačkoj, rekao je.
Lürssen grupa je u Hrvatskoj od 2020. godine, u Njemačkoj djeluje više od 140 godina, a predvodi ju četvrta generacija iste obitelji.

Specijalizirana je za dizajn i proizvodnju jahti, brodova i plovila obalne straže, kao i za usluge nakon prodaje - popravke, održavanje i logističke usluge.

19. travanj 2024 07:34