StoryEditorOCM

nakon dugo vremenaU petak u Split dolazi prvi veliki kruzer i dovodi oko 1200 putnika koji bi se u gradu trebali zadržati desetak sati

Piše Diana Barbarić
17. lipnja 2021. - 07:45

Sladoledari, ugostitelji, trgovci i, naročito, prodavači magneta, pripremite se! U petak u Split nakon dugo, dugo vremena dolazi prvi veliki kruzer i dovodi nam oko 1200 putnika, koji bi se tu trebali zadržati desetak sati.

Kako nam javlja Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave Split, luksuzni brod na kružnim putovanjima MSC-ova Splendida, trebao bi uploviti 18. lipnja u sedam ujutro na vanjski vez splitske Gradske luke, a odlazak je najavljen istoga dana za 17 sati.

- Splendida dolazi iz Krfa, a putnici će s kruzera izlaziti u grad organizirano, autobusima i pješačkim turama. Nadamo se dobroj epidemiološkoj situaciji kako bi u Split u narednim mjesecima uplovilo što više brodova s turistima - kaže Vice Mihanović.

U Split je, doduše, prije Splendide već ovoga ponedjeljka također došao jedan kruzer, ali riječ je o daleko manjem brodu - Belle de l’adriatique. Zadnji veći kruzer u Split je akoštao lani u rujnu, nakon čega su uslijedili mjeseci suše koji su koincidirali s lošom epidemiološkom slikom u Hrvatskoj, ali i u cijelom svijetu.

- Trenutno u najavama za ovu godinu imamo dolazak 155 kruzera u Split, ali sve je to vrlo neizvjesno i ovisi o pandemiji. Otkazi su česti. Sve je to daleko od rekordne 2016. godine kada je u Split došlo 286 kruzera, no situacija pomalo ide nabolje, a dobrim dijelom će ovisiti o nama samima - kaže ravnatelj splitske Lučke uprave.

image
MSC Splendida
Shutterstock

MSC Splendida je ogroman brod, širine 38 i duljine 333 metra, može primiti preko tri tisuće putnika, a ima preko tisuću članova posade. Na kruzeru je 1637 kabina, uključujući 43 za goste s invaliditetom ili turiste smanjene pokretljivosti. Ima čak 18 paluba, uključujući 14 za goste.

Splendida nudi bogat izbor restorana, barova i lounge salona, četiri bazena, dobro opremljenu teretanu i luksuzni spa centar, nagrađivane obiteljske aktivnosti i sadržaje kao i luksuzni MSC Yacht Club sa 71 prostranim apartmanom i cjelodnevnom uslugom batlera.

Kako su izvijestili iz kompanije MSC Krstarenja, Splendida je njihov peti brod koji je započeo s redovnom plovidbom ovog ljeta. MSC Grandiosa i MSC Seaside plove zapadnim Mediteranom, MSC Orchestra je nedavno krenula s krstarenjima istočnim Mediteranom, a perjanica flote MSC Virtuosa krstari Ujedinjenim Kraljevstvom s rezervacijama otvorenim samo za britanske goste.

- Punu podršku im pruža vodeći zdravstveno-sigurnosni protokol pod čijom zaštitom je od prvog predstavljanja u 8. mjesecu 2020. na brodu MSC Grandiosa sigurno plovilo već na desetke tisuća gostiju baš kao i članova posade, a štiti i lokalne zajednice koje se posjećuju. MSC Magnifica će nastaviti s plovidbom istočnim Mediteranom 20.06. polazeći iz Italije – redovno će uplovljavati u Split gdje će ove godine ostvariti 20 ticanja - kažu u ovoj kompaniji.

20. travanj 2024 03:07