StoryEditorOCM

eko šoltaU Nečujmu se provodi projekt zaštite vrijednog arheološkog lokaliteta Dioklecijanov ribnjak

Piše M.I.
17. listopada 2022. - 12:26

Zaštita vrijednog arheološkog lokaliteta Dioklecijanov ribnjak te podmorja otoka Šolte kao i podizanje svijesti lokalnoga stanovništva o očuvanju čistoće morskog okoliša najvažniji su zadaci vrijednog projekta "Eko Šolta –ispod i poviše" za koji je Općine Šolta dobila sredstva na natječaju FLAG-a "Škoji", Mjera 2.2. – promicanje zaštite okoliša i prirodne baštine u području ribarstva /akvakulture i ublažavanje klimatskih promjena, piše Gorgonija.com.

Projekt uključuje uređenje tematske staze u uvali Piškera, u kojoj se nalaze zaštićeni podvodni arheološki ostaci antičkog ribnjaka poznatim pod nazivom Dioklecijanov ribnjak, kao i čišćenje plaža i podmorja uvale Nečujam u suradnji svih partnera, lokalnih udruga, mjesnih odbora i mještana te posjetitelja otoka.

Antički ribnjak na dnu najmanje uvale u mjestu Nečujam je zaštićeno kulturno dobro. U 4. stoljeću car Dioklecijan koji je živio nedaleko u palači u Splitu izabrao je najmanju uvalu u Nečujmu kao svoj ribnjak. Zato je toj uvalici i danas ime Piškera, a ruševine su još uvijek tu, na dnu mora. U Piškeri je, kako predaje kažu, Dioklecijan imao i terme gdje je dolazio na kupanje, a sada će biti dio ovog šoltanskog projekta.

18. travanj 2024 10:45