StoryEditorOCM

ApsurdiŠto će Splitu bazen sa slatkom vodom nasred mora na području okruženom bazenima? Očito da koncesionaru i ugositeljima povećaju prihode...A što je s djecom na istoku grada?

Piše Sandi Vidulić/SD
24. studenog 2022. - 13:15

Ako Grad Split prihvati jedinu ponudu koja je stigla na javnu nabavu za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju bazena “Mornara”, Split bi na području uz obalu mogao dobiti još jedan slatkovodni bazen.

Naime, već imamo slatkovodni bazen na Zenti. A na zapadnoj strani splitskog poluotoka, na udaljenosti od cca 2 kilometra zračne linije, s južne strane marjanskog tunela je "Jadranov" bazen, a s druge strane tunela u neposrednoj blizini “Mornareva” bazena se nalazi ŠC Bazeni Poljud. Unutar zgrade su bazen za vaterpoliste, olimpijski bazen, bazen za neplivače, a izvana je otvoreni bazen sa skakaonicom za skokove u vodu.

image
Tom Dubravec/Cropix

Jedina ponuda koja je stigla za rekonstrukciju starog “Mornarevog” bazena u slatkovodni jest od “Pomgrad inženjeringa” d.o.o., koji je u vlasništvu “Strabaga”. Iako je procijenjena vrijednost izrade projektne dokumentacije bila 700.000 kuna (bez PDV-a), “Strabagova” tvrtka traži 990.700,00 kuna bez PDV-a, odnosno 1.238.375,00 kuna s PDV-om.

Kako je poznato, “Mornarov” bazen “pliva” u moru i koristi morsku vodu. Za razliku od ostalih izgrađen je tako da je sa svih strana okružen morem, osim uskog dijela kojim se pristupa bazenu. Stoga je ideja o pretvaranju starog “Mornara” u slatkovodni bazen izazvala obilje ironičnih komentara na društvenim mrežama.

No, inzistiranje Grada da se na ovoj lokaciji gradi još jedan slatkovodni bazen djeluje i kao privilegiranje određenih dijelova grada nauštrb drugih. Naime, zbog njega je otpao bazen na Ravnim njivama, što govori o zapostavljanju istočnih krajeva grada. Iako je gradska vlast obećavala da će se zalagati za ravnomjeran razvoj svih dijelova Splita, za sada je Ravnim njivama na užas njihovih stanovnika ponudila smanjenje kvalitete života s prijedlogom da se na postojećem kvartovskom parku za pse i parkiralištu izgrade POS-ovi stanovi.

Prodaja i zaduženje

U Prijedlogu proračuna za 2023. najavljen je “projekt izgradnje bazena u Splitu”, koji bi u idućoj godini koštao 663 tisuće eura, a polovica bi se financirala od prodaje gradskog zemljišta, dok bi druga polovica išla od zaduživanja Grada.

Za izradu projektne dokumentacije za slatkovodni “Mornarov” bazen Grad bi dio sredstava dobio i od Županije. Naime, kako doznajemo od pročelnice za turizam i pomorstvo Matee Dorčić, “Grad Split je aplicirao projekt pod nazivom “Izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju vanjskog bazena Stari Mornar” na Javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje projekata na pomorskom dobru temeljem Programa sufinanciranja projekata na pomorskom dobru na području Splitsko-dalmatinske županije za 2021. godinu.”

image
Vojko Bašić/Ilustracija/Cropix

- Gradu Splitu su raspoređena sredstva u iznosu od 350.000,00 kn za navedeni projekt. Uz napomenu da do danas sredstva nisu doznačena Gradu Splitu jer nije dostavljena dokumentacija potrebna za pravdanje utrošenih sredstava, kojom se dokazuje namjensko korištenje sredstava - objašnjava županijska pročelnica.

Kako doznajemo, projektom je planirano sufinanciranje projektno-tehničke dokumentacije koja uključuje: Idejni arhitektonski projekt s krajobraznim uređenjem (s pratećim objektima i tribinama), Projekt strojarskih instalacija (grijanja, hlađenja, ventilacije, bazenske tehnike, vodovoda i kanalizacije, te hidrantske mreže), Glavni projekt i provođenje geotehničkih istražnih radova s elaboratom.

- Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva, razvoj dodatnih sportskih kapaciteta u gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji te proširenje turističke ponude u gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Izradom projektno-tehničke dokumentacije stvaraju se preduvjeti za rekonstrukciju otvorenog morskog bazena u slatkovodni.

Rekonstruirani bazen sastojao bi se od dva dijela – vaterpolskog bazena dimenzija 33x25m i bazena za obuku neplivača dimenzija 8x25m. Na taj način omogućio bi se nesmetan trening i obuka djece i mladih, kao i trening djece i mladih s invaliditetom - objašnjava Matea Dorčić projekt za koji će Županija dati novce.

Za građane i turiste

Dakle, bazensku dokumentaciju financiraju Grad i Županija, a ne koncesionar na pomorskom dobru koji će, kao i potkoncesionar, imati benefit od toga ako se rekonstruira bazen koji će koristiti građani i turisti.

Koncesiju na ovom pomorskom dobru od 2013. ima Plivačko-vaterpolsko društvo “Mornar”, koje drži u potkoncesiji restoran, naplaćuje vezove i po nekim procjenama zarađuje oko milijun kuna godišnje. Po Ugovoru o koncesiji sa Županijom, “PVD Mornar” godišnje plaća Županiji 150 tisuća kuna, tri posto od najma potkoncesija i 20 posto od godišnjih članarina.

Što je u ovoj priči s koncesionarom, upitali smo županijsku pročelnicu. Iz njezina odgovora smo doznali da Plivačkom-vaterpolskom društvu “Mornar” koncesija istječe za godinu dana, točnije 3. studenoga 2023. Dotle se sporni bazen ne bi mogao graditi.

- Koncesionar PVD “Mornar” nije ovlašten započeti s rekonstrukcijom bazena jer sama rekonstrukcija nije predviđena u postojećoj koncesiji. Isto je potrebno definirati kroz novi postupak dodjele koncesije na pomorskom dobru - napominje pročelnica.

image
Tom Dubravec/Ilustracija/Cropix

- Ubrzo ističe koncesija, a sukladno odredbama Zakona o koncesijama postojeći koncesionar već sada može podnijeti zahtjev za novi postupak. Stoga je na održanom sastanku ovaj Upravni odjel uputio PVD “Mornar” da podnese zahtjev za novi postupak dodjele koncesije na pomorskom dobru sukladno pozitivnim zakonskim propisima - odgovorila je županijska pročelnica Dorčić.

Grad, Županija i PVD “Mornar” se, izgleda, dogovaraju oko bazena koji će ugostiteljima i koncesionaru podići prihode. Opravdanje glasi da će to pomoći za trening mladih i djeci s invaliditetom, a što je s onima u istočnim krajevima grada, očito nije jednako bitno. Usput se spominje da će bazen utjecati na “proširenje turističke ponude u gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji”.

Ne bi se reklo da je turizam bio zanemariv kad se odlučivalo da se još jedan slatkovodni bazen dovede u ovaj kraj grada. Osobito jer, kako smo čuli s više strana, ne bi bila jeftina rekonstrukcija bazena izgrađenog 1955., zajedno s gradnjom armiranobetonske školjke za slatkovodni bazen, infrastrukturom za napajanje vodom i grijanjem, te izgradnjom tribine, sanitarnog čvora i svlačionice.

Mornarevci obavijeni šutnjom

 

Nismo mogli doznati što PVD "Mornar" planira u pitanju bazena čiju dokumentaciju im financiraju drugi. Prvo smo dobili člana Upravnog vijeća PVD "Mornara" Dalibora Perasovića, koji je rekao da će kontaktirati sadašnjeg predsjednika Mladena Marovića da nas nazove, ali nam se ovaj nije javio. Kasnije smo zvali Marovića na broj mobitela koji se nalazi upisan u registru udruga, ali se nije odazvao.

17. travanj 2024 19:27