StoryEditorOCM

reakcije OTOČANa‘Skuplje brodske karte su nam najmanja briga, iako zrakoplov s Čilipa prije stigne u Zagreb nego mi brodom do Šipana...‘

Piše Ahmet Kalajdžić/DV
21. travnja 2022. - 09:36

Za postblagdansko poskupljenje brodskih karata "Jadrolinije" otočani Elafita, koji najčešće koriste tu vrstu prijevoza, suglasno ističu kako je bilo očekivano i premda je skoro na razini simbolike, ipak će se u zbroju niza aktualnih poskupljenja osjetiti i u znatnoj mjeri odraziti upravo na život otočana.

U razgovoru s otočanima, svi bez iznimke ističu kako ni malo na sumnjaju u istinitost tvrdnji turista koji se dive ljepotama i skladnosti života u prirodnom okolišu Elafitskih otoka, ali da tu trebabiti i tijekom zimskih dana kad su zbog nevremena često odsječeni od svijeta i prepušteni sami sebi, piše Dubrovački vjesnik.

image

Donje Čelo, Kalamota

Božo Radić/cropix

- I bez aktualnog poskupljenja goriva, ovo je poskupljenje brodskih karata bilo očekivano jer je posljednji "skok" cijena karata, koliko se sjećam, bio 2010. godine. Ali, sve treba gledati u kontekstu sve skupljeg života otočana. Naime, raduje nas činjenica da dnevno imamo više linija za bilo koji otok Elafita nego je autobusnih linija za sela Gornje bande Konavala ili primjerice za Majkove! S druge strane, počev od kruha i mlijeka, na otocima je sve skuplje za najmanje 10- 20 posto, a zrakoplov s Čilipa prije stigne u Zagreb nego mi brodom do Šipana! Ali, nitko od nas ne putuje sam, nego s barem jednim članom obitelji, tako da se skuplje cijene brodskih karata višestruko osjećaju. A najskuplji je prijevoz tereta: ukrcaj palete u Gružu plaćamo 100 kuna plus teretrovnicu i 29 kuna po prostornom metru tereta. I suglasni smo s turistima koji kad dođu, bez iznimke govore kako nam je ovdje lijepo. Ali, treba ovdje živjeti cijelu godinu i sve skuplje plaćati - ističe predsjednik Vijeća mjesnog odbora Suđurađ Ivica Katić, dok preedsjednik Vijeća mjesnog odbora Koločep Josip Vuleša ističe:

image

Od ovog tjedna prijevoz do Elafita je po novim, skupljim cijenama

Božo Radić/cropix

- Ni jedno poskupljenje nije dobro! Znamo kako je zbog skuplje nafte sve poskupilo, ali su nam ostale penzije iste, a mnogim koji još rade iste su i plaće. IU ne pomaže nam sad zbog toga galamiti. Ipak, zadovoljni smo jer grad umirovljenim otočanima refundira cijene brodskih karata pa nam je barem to olakšano. No, činjenica je kako je, možda upravo zbog jeftinijeg brodskog prijevoza, barem 10 do 20 posto građana koji se vode kao otočani, lažno prijavilo boravište na otocima! No, građanima koji nemaju popust svaki posjet otoku vidno se odražava na životni standard. Cijene će se odraziti na turizam: manje na brodske izlete a više na one koji dolaze na izlet i kupanje na otoku - rekao nam je Vuleša.

image

Suđurađ, Šipan

Tom Dubravec/ Cropix

- Mislim da ćemo mi iz Luke šipanske najviše osjetiti skuplji prijevoz. Jer, po dolasku u Suđurađ moramo autobusom do zapadnog kraja otoka i Luke. Sve nove cijene brodskih kartata morate promatrati kroz prizmu skupljih namirnica i uopće još skupljeg života na otocima koji jesu raj na zemlji, ali (pre)skupi raj - naglasio je predsjednik Vijeća mjhesnog odbora Luke šipanske Zvonimir Koporčić.

25. travanj 2024 03:25