StoryEditorOCM

TRŽIŠTE SE OPORAVLJAPrvi kruzer uranio, u Gružu se nadaju da će se brže vratiti i puni kapaciteti brodova jer kompanije i na uštrb prihoda žele održati poslovanje

Piše Maja Rilović Koprivec/DV
1. veljače 2022. - 12:26

Brod "World Odyssey" prvi je ovogodišnji kruzer koji doplovio u Dubrovnik. U luku Gruž došao je dan ranije nego je najavljen i tako otvorio sezonu kruzera za koju se svi nadamo da će se u svojim pozitivnim aspektima također što ranije vratiti na predpandemijska vremena, piše Dubrovački vjesnik.

Na putovanju ovim brodom je grupa američkih studenata u okviru programa "Semestar at Sea Ship: A Floating College", stigli su s Cipra i u Dubrovniku će ostati do 4. veljače kada nastavljaju putovanje prema Valetti.

Pojedinačnih dolazaka kruzera zimi u Gruž bilo je i u predpandemijsko vrijeme. Novi brod u Gruž će doći tek 24. veljače, no tek u ožujku kreću prva redovita ticanja kompanije Viking. Doznajemo to od ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik Blaža Peza koji za novu sezonu najavljuje 365 dolazaka brodova na kružnim putovanjima.

image
Blaž Pezo
Tonči Plazibat/Cropix

- Kapaciteti tih najavljenih brodova trebali bi biti popunjeni do 60 posto u odnosu na njihove pune kapacitet, a to znači da bi trebali dovesti gotovo 600.000 putnika. Promijeni li se situacija pa kompanije povećaju kapacitete na brodovima možda će ih biti i više, no situacija s koronavirusom može se i pogoršati pa neki brodovi mogu biti i otkazani. Slično nam se dogodilo lani kada smo imali loš uvod u sezonu zbog pandemije. Bilo je manje putnika koji su morali izlaziti u grad u grupama, tzv.balonima, a kasnije, kada su im dopušteni individualni izlasci, u kolovozu, bilo je dosta bolje – govori Pezo.

Dodaje kako se brodarske i turističke kompanije bore za svakog putnika, jer su prvi na udaru kada je riječ o poslovnim štetama zbog pandemije.

– Kompanije čak i nauštrb svojih prihoda žele da se održi posao. Mi im pokušavamo izaći ususret cijeneći sve specifičnosti koje zahtijeva pojedina kompanija – kaže Pezo.

– Iza nas je već jedna sezona u kojoj su kompanije tražile posebna rješenja za sigurnost putnika, kada je bio izražen strah od zaraze u destinaciji jer su putnici već bili cijepljeni i redovito testirani tijekom putovanja. Od bubble izlazaka s broda odustalo se lani već nakon mjesec i pol. Srećom valovi zaraze koronavirusom kod nas nisu bili za vrijeme udarne sezone pa se nadam da će tako biti i ove godine. Prvi kruzeri koji dolaze kompanije Viking već su po kapacitetima mali, jer to su brodovi do 1500 ljudi, no i bez obzira na veličinu broda, kapaciteti koje kompanije pune su gotovo prepolovljeni pa ne treba računati na gužve kakve su bile do prije tri godine. Tako ni lani usred ljeta kada su u Dubrovnik uplovljavali najveći kruzeri nije bilo gužvi, ni pritiska na grad i prometnice – govori Pezo.

image
DV

Podsjetimo, kako je ove godine maksimalni broj putnika s brodova na kružnim putovanjima koji u Dubrovniku smiju biti istovremeno 4.000 putnika.

A da se tržište krstarenja unatoč novim valovima koronavirusa oporavlja na svjetskoj razini potvrdila je gradnja novog najvećeg kruzera na svijetu. Royal Caribbean International upravo je preuzeo novi brod „Wonder of the Seas“ u Marseilleu u Francuskoj, a na prvo putovanje kreće iz Fort Lauderdalea na Floridi 4. ožujka prema Karibima odakle kreće na ljetna rutu Mediteranom.

01. svibanj 2024 20:51