StoryEditorOCM

Gdje je zapelo?Prvi čovjek Jadroplova objasnio zašto kasni izgradnja električnog trajekta vrijednog 50 milijuna eura

Piše OM
4. siječnja 2024. - 10:12

Jadroplovov putnički brod na elektropogon, kao dio budućeg ekološkog prijevoza putnika na Jadran, još uvijek nije došao do navoza.

Prema projektu, riječ je o velikom trajektu na električni pogon, kapaciteta čak 1.000 putnika i 156 automobila, koji bi s dva akumulatorska postrojenja, ukupne snage 30 megavatsati, imao autonomiju plovidbe između 150 i 200 nautičkih milja, dok mu je procijenjena vrijednost oko 50 milijuna eura.

Gdje je zapelo, pojasnio je za HRT Radio Split predsjednik Uprave posljednjeg velikog splitskog brodara Jadroplova Ivan Pavlović:

“Dobili smo odgovor od Europske komisije da trebamo još neke stvari popraviti. To znači da na neki način Jadroplov treba imati jedan dio vlastitog kapitala za izgradnju tih brodova. S druge strane, postoje još neke stvari koje bi vjerojatno trebale biti drugačije. Mi smo raspisali natječaj za domaća brodogradilišta, a oni smatraju da smo trebali raspisan natječaj malo širi da konkuriraju brodogradilišta unutar Europske unije. Ali, taj projekt nije odbačen. On je u tijeku, ponovno ćemo aplicirati tijekom proljeća ove godine. Projekt ide dalje. Neke stvari koji su nas upozorili da moramo ispraviti, mi ćemo pokušati ispraviti i dobiti sredstva”, kazao je kapetan Ivan Pavlović za HRT Radio Split.

29. travanj 2024 12:42