StoryEditorOCM

simbiozaInstitut za oceanografiju i ribarstvo: Pronašli smo dvije nove vrste riba, ulovljene su u Hvarskom kanalu i kod Blitvenice. Poznate su po zanimljivom načinu života

Piše OM
20. lipnja 2022. - 15:16

Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita potvrdio je dvije nove vrste priljepuša u Jadranskom moru. Evo što su napisali na svojoj Facebook stranici na kojoj možete vidjeti i fotografije novih vrsta:

Priljepuše (Echeneidae) su porodica riba poznata po poprilično zanimljivom načinu života. Naime, one većinu vremena provode prilijepljene za domaćina, a za što im služi prianjajući disk koji se nalazi na gornjoj strani tijela. Disk je zapravo prilagođena leđna peraja, a način funkcioniranja je vrlo sličan vakuumskim prianjalkama. Uz pomoć diska riba se jednostavno prilijepi za domaćina te tako dobiva prijevoz uz značajnu uštedu vlastite energije.

Često ih se može vidjeti u društvu velikih morskih životinja poput morskih pasa ili kornjača oko kojih se ponekad nalazi i više desetaka priljepuša. I domaćini profitiraju s obzirom na to da se priljepuše hrane parazitima kojih kod velikih morskih putnika ima u izobilju.

U Jadranskom moru ih je također moguće vidjeti no njihova pojava nije redovita.

Do sada se u literaturi navodilo da u Jadranu živi golema priljepuša (Echeneis naucrates) koju je ujedno i najlakše prepoznati, čak i na fotografiji, te vrste priljepuša iz roda Remora (Remora remora) i (Remora australis).

Kako su vrste iz roda Remora morfološki dosta slične, identifikacija zna biti pravi izazov, no korištenje molekularnih metoda, a posebice DNA barkodiranja, omogućilo nam je zanimljiv uvid u stanje raznolikosti jadranskih priljepuša.

U zadnjih godinu dana čak dvije ulovljene ribe roda Remora pokazale su se sasvim novim vrstama za jadransku ihtiofaunu!

- Remora osteochir pronađena je u Hvarskom kanalu na plivarici koja je ulovila ribu iglana (Tetrapturus belone), što je ujedno bila i dobra indicija da se radi upravo o ovoj vrsti jer jedna od njenih ekoloških karakteristika je upravo suživot s tom vrstom.

- Remora brachyptera ulovljena je koćaricom kod Blitvenice, te je po prvi puta dokazano prisustvo ove vrste u cijelom Mediteranu.

Nalaze smo objavili kroz znanstveni rad (Dulčić et al.) -> https://tinyurl.com/3fr5zw3m, te prošlog tjedna na konferenciji “Zaštita biodiverziteta Jadrana – AdriBioPro 2022” koja se održala u Kotoru, Crna Gora.

19. travanj 2024 22:57