StoryEditorOCM

predavanjeProf.dr. Branko Grisogono u Splitu: Kako pravilno prognozirati početak i kraj bure

Piše M.I.
24. studenog 2022. - 17:00

"Bura - nedavna i najnovija saznanja o sub-mezoskalnim i turbulentnim osobinama" naziv je predavanja prof. dr. sc. Branka Grisogona, s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koje će se održati u petak 25. studenog 2022., s početkom u 13.15 sati u zgradi Tri fakulteta (učionica B3-48), a bit će ga moguće pratiti i on-line putem poveznice: meet.google.com/vqj-hesg-asb.

- Ovo pregledno predavanje fokusira se na finu strukturu bure u meteorološkom smislu. Dotiču se niske mlazne struje (pored primarnih, postoje sekundarne i tercijarne), rotori, pulsacije, te određeni članovi kinetičke energije turbulencije (TKE).

Teza jest da je dio razloga netočne prognoze početka i kraja bure u neadekvatnom modeliranju disipacije TKE, a tome se nadodaju i parametrizacije turbulentne preraspodjele te doprinosa zbog transporta fluktuacijama tlaka. Diskutiraju se fina in-situ mjerenja bure, nedostatak kontinuiranih daljinskih mjerenja te progresivno sve dostupnija bolja prostorno-vremenska mreža, a onda i razlučivost numeričkih modela, kao i raznolikost bure u ovisnosti o promatranom dijelu istočne obale Jadrana - stoji u najavi predavanja.

image

Ilustracija

Goran Šebelić/Cropix

Prof. Grisogono objavio je preko 85 međunarodno recenziranih znanstvenih radova uglavnom u časopisima natprosječnog faktora utjecaja u atmosferskoj fizici i meteorologiji s klimatologijom. Pored atmosferskih valova i turbulencije, bavi se planinskom i obalnom meteorologijom i (mikro)klimatologijom. Vodio je ili surađivao u nizu međunarodnih znanstvenih projekata, te je uveo nekoliko novih znanstvenih pristupa u mezoskalnoj i mikroskalnoj meteorologiji, odnosno u dinamici geofizičkih fluida.

25. travanj 2024 01:42