StoryEditorOCM

prekogranična suradnjaPotrošnja ribe u nas raste, no i dalje smo pri europskom dnu. Mali ribari iz Hrvatske i Italije zajedno će pokušati potaknuti povećanje konzumacije

Piše OM
19. rujna 2021. - 11:46

Istarska je županija iz EU fondova povukla novac za unapređenje malog priobalnog ribolova. Partneri u projektu su nekoliko talijanskih regija, Zadarska županija, resorno ministarstvo i Institut za oceonografiju i ribarstvo iz Splita, piše HRT.

Sirova riba sve je popularnija, pa tako i 'carpaccio' od brancina. Kod takvih jela iznimno je važno da je riba svježa. Lokalni ribari uvijek imaju svježu ribu, garantiraju to. Kod njih je najbolje kupovati, naglašava kuhar Dean Gluhak.

Potrošnja ribe u nas posljednjih godina raste, iznosi oko 19 kilograma po stanovniku. No, i dalje smo pri dnu europske ljestvice na kojoj prednjače Portugalci sa 60 te Španjolci s gotovo 50 kilograma ribe po stanovniku.

Ovim projektom to se nastoji promijeniti te potaknuti stanovništvo na veću potrošnju ribe. Jedna od aktivnosti je povezivanje malih ribara s hrvatske i talijanske strane u udrugu, te zajednički nastup na tržištu.

- To bi trebao biti prioritet Republike Hrvatske reguliranje tržišta. Kad se regulira tržište onda će svim ribarima, bili mali, srednji ili kakvi god ih nazivali, oni će doživjeti prvotni šok, ali onda će biti čisti papiri, kaže predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić.

U porečkom akvatoriju od betonskih elemenata izgradit će se umjetni greben. U njemu će se moći skloniti ribe i riblji fond će se povećati, objašnjava Gracijano Prekalj, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, lovstvo i ribarstvo Istarske županije.

Za sve te aktivnosti Istarska županija nepovratno je dobila oko 270 tisuća eura, dok je cijeli projekt vrijedan 3,2 milijuna eura, piše HRT.

23. travanj 2024 00:39