StoryEditorOCM

odluka senataPomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja dodijeljen je status stručne baze Sveučilišta u Rijeci

18. veljače 2021. - 08:45

Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja dodijeljen je status stručne baze Sveučilišta u Rijeci, odlukom Senata sveučilišta, a na prijedlog Filozofskog fakulteta, objavljeno je na konferenciji za novinstvo u srijedu.

Pomorski i povijesni muzej i Sveučilište u Rijeci surađivat će tako da muzej studentima i polaznicima programa cjeloživotnog obrazovanja omogući obavljanje stručne prakse s ciljem stjecanja konkretnih praktičnih znanja.

Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Nikolina Radić Štivić istaknula je da je ovaj čin formaliziranje dugogodišnje suradnje institucija. Posljednjih godina prosječno 25 studenata Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prolazi kroz muzej, obavljajući stručnu praksu, istražujući pri izradi diplomskog rada ili na drugi način, rekla je.

Neki od njih ostali su raditi u ovom muzeju, a neki su se zaposlili u drugima, dodala je. Radić Štivić naglasila je da je Pomorski i povijesni muzej spreman studentima približiti sve poslove i djelatnosti u muzeju, do najmanjih do najsloženijih, a za to je zaduženo osam mentora.

Dekanica Filozofskog fakulteta u Rijeci Ines Srdoč-Konestra rekla je da se na ovaj način željelo izaći u susret studentima koji, prema anketama unutar Sveučilišta, traže što više stručne prakse, na kojoj bi stjecali važne stručne kompetencije. 

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je da suradnja ovog muzeja i Sveučilišta dugo traje, te da zajednički projekt pokazuje njihovu visoku kvalitetu. Ovako pokazujemo hrvatskoj javnosti kako postići nadstandard i u ustanovama u kulturi i visokom školstvu, rekao je.   

Filozofski fakultet je potaknuo ovu suradnju u okviru stručne baze Sveučilišta u Rijeci prvenstveno za potrebe novog diplomskog studijskog programa "Povijest i interpretacija baštine" u sklopu Odsjeka za povijest. To je inovativan i jedinstven studijski program u Hrvatskoj u kojem se studenti u četiri semestra kroz praktičan rad u muzeju upoznaju s  organizacijskim i radnim procesima, načinima pohrane i predstavljanja muzejske građe te radom s publikom. 

03. srpanj 2024 05:18