StoryEditorOCM

premijer u brestuPlenković: Ograničenje lova u Jabučkoj kotlini sjajan je primjer brzog obnavljanja ribljeg fonda

11. veljače 2022. - 15:15

Ograničenje lova ribe u Jabučkoj kotlini sjajan je primjer kako se takvim mjerama brzo obnavlja riblji fond što može poslužiti kao primjer za druge situacije u Sredozemlju, rekao je premijer Andrej Plenković novinarima nakon završetka samita One Ocean u lučkom gradu Brestu.

Jabučka kotlina, pojas od hrvatskog otoka Žirja do talijanske Ortone, sadrži gotovo četvrtinu ukupne biomase gospodarski važnih vrsta ribe sjevernog i središnjeg Jadrana.

Niz godina Jabučka kotlina bila je ribolovno područje odakle je dolazilo više od 30 posto koćarskog ulova hrvatske i talijanske flote. No, prelov je iscrpio riblji fond pa je od 2015. godine ribolov ondje ograničen. 

Mjere su urodile plodom i fond je obnovljen. 

„Nelovljenje ribe u Jabučkoj kotlini je sjajan primjer kako se takvim mjerama brzo obnavlja riblji fond koji može služiti za druge situacije na Mediteranu”, rekao je Plenković novinarima. 

Plenković je u govoru na samitu istaknuo da je očuvanje oceana jedan je od najvažnijih globalnih izazova i da Hrvatska želi poduzeti dodatne napore u borbi protiv onečišćenja mora i za očuvanje bioraznolikosti. 

Napomenuo je da Hrvatska daje „vrlo jasan doprinos” u borbi protiv plastičnog otpada.

Hrvatska je zabranila korištenje plastičnih vrećica i brojnih drugih jednokratnih proizvoda od plastike.

„Plastika se teško razgrađuje. Svaka plastika koja završi u Jadranu je negativna i za staništa životinjskih i biljnih vrsta, a užasno je negativna s aspketa čistoće Jadrana i privlačnosti Hrvatske kao turističke zemlje.”, rekao je hrvatski premijer novinarima. 

Hrvatski premijer sudjelovao je na samitu One Ocean na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Naglasio je da Hrvatska kao pomorska zemlja želi biti primjer u borbi protiv onečišćenja oceana i mora.

Poručio je i da je na 40. godišnjicu Konvencije o pravu mora  potrebno napraviti maksimalan napor kako bi se zaključio sporazum o očuvanju bioraznolikosti iznad nacionalnih zakonodavnih okvira. 

"Time bi se zajednički dao još jedan iskorak obvezujućeg karaktera koji bi smanjio efekte globalnog zatopljenja”, rekao je novinarima. 

RANIJE OBJAVLJENO

Očuvanje oceana jedan je od najvažnijih globalnih izazova, a Hrvatska želi poduzeti dodatne napore u borbi protiv onečišćenja mora i za očuvanje bioraznolikosti, rekao je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković u francuskom Brestu.

"Zaštita oceana, najvećeg ekosustava na Zemlji, jednaka je zaštiti našeg planeta, očuvanja naše bioraznolikosti, naših života", rekao je premijer u govoru na samitu One Ocean u lučkom gradu Brestu.

Hrvatski premijer sudjelovao je na samitu One Ocean na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Plenković smatra da je zaštita oceana i mora nužna te da Hrvatska kao pomorska zemlja želi biti primjer u borbi protiv onečišćenja oceana i mora.

Oceani apsorbiraju trećinu svjetskih emisija ugljika i imaju važnu ulogu u snižavanju globalne temperature, ali ni oni nisu imuni na klimatske promjene i ljudski utjecaj pa ih je potrebno zaštititi.

Hrvatska je zabranila plastične vrećice, plastične proizvode za jednokratnu uporabu poput slamki i štapića za uši, a namjerava pridonijeti i globalnom cilju zaštite oceana, rekao je Plenković.

"Do 2030. ćemo zaštititi 30 posto morskog područja pod našom jurisdikcijom", obećao je hrvatski premijer. 

Hrvatska želi uspostaviti još područja ograničenog ribolova čime će se obnavljati prekomjerno iskorišteni morski ekosustavi, po uzoru na Jabučku kotlinu - pozitivan primjer kako se može obnoviti riblji fond i očuvati biološka raznolikost na zadovoljstvo ribara, znanstvenika i svih ljudi.

„To pokazuje da zaštita malog područja može značajno unaprijediti biološku raznolikost i sigurnost hrane”, rekao je Plenković.

Plenković je nakon govora tvitao da je "očuvanje oceana jedan od najvažnijih globalnih izazova" i da "na 40. godišnjicu Konvencije o pravu mora, moramo napraviti maksimalan napor kako bismo zaključili sporazum o očuvanju bioraznolikosti iznad nacionalnih zakonodavnih okvira".

01. prosinac 2022 20:52