StoryEditorOCM

bolja povezanostOtvara se nova riva luke na otoku Unije, projekt je vrijedan 39 milijuna kuna. Mještani više neće morati izvlačiti brodove na žalo

Piše PSD.
15. srpnja 2022. - 13:54

Nova riva luke na otoku Unije, u koju je uloženo 39 milijuna kuna, otvara se u petak, a omogućit će sigurnije i učestalije prometno povezivanje otoka te kvalitetnije komunalne vezove.

To je prva investicija Županijske lučke uprave Mali Lošinj u lučku infrastrukturu putem europskih fondova, rekao je ravnatelj ove ŽLU Filip Balija.

Europskim novcem pokriva se 85 posto investicije, a ostatak sufinanciraju ŽLU Mali Lošinj, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Luka Unije do sad je pružala slabu zaštitu od vremenskih nepogoda, s neodgovarajućim lukobranom, pa su mještani morali svake noći izvlačiti plovila na žalo, rekao je Balija.

Sad imaju sigurne vezove, uz ormariće za vodu i struju na novoj rivi za njihove potrebe i nautičare u tranzitu. 

image

Unije

Neja Markičević/Cropix

Nova riva omogućuje istovremeno pristajanje dvaju katamarana ili brodova te njihovo noćenje, što će znatno doprinijeti boljoj povezanosti Unija s drugim otocima i kopnom.

Balija je istaknuo da je dosad ŽLU Mali Lošinj uredila 2012. godine luku na Iloviku, a 2019. na Susku. Cilj je bolja povezanost ovih otoka lošinjskog arhipelaga s Lošinjem, Zadrom, Rijekom i Pulom, naveo je.

Na svečanosti otvaranja rive bit će primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sa suradnicima, gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić, državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić i drugi uzvanici. 

image

Unije

Neja Markičević/Cropix
25. travanj 2024 19:59